Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Stora besparingar på Sollefteå sjukhus

Insändare
INSÄNDARE: Majoriteten i regionen: Detaljerade sparförslag bör inte tas av oss politiker i fullmäktige

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det inte är rimligt att regionfullmäktige ska avgöra alltför detaljerade beslut, beslut som egentligen hör hemma i en nämnd eller kanske till och med i verksamheterna själva", skriver gruppledarna för de tre majoritetspartierna i Region Västernorrland.

Bild: Hanna Persson

Annons

Det finns en massa förslag om hur Region Västernorrland ska både minska kostnader och öka tillgängligheten. Vi från Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna menar att de förslag som kommit fram från verksamheterna, som innehåller både delar som ska beslutas politiskt och delar som verksamheterna genomför själva, är rimliga och väl förankrade. Delar av oppositionen menar istället att alla beslut ska förankras hos varje enskild medarbetare, över 5000 individer, innan de kan anses beredda. I en verksamhet med 5000 individer kommer aldrig konsensus att uppnås.

Annons

Annons

Därför ställer vi oss bakom förslagen som kommer från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och bedömer att de kommer leda till en mer kostnadseffektiv verksamhet utan försämrad kvalitet eller tillgänglighet, vilket också är den bedömning förvaltningen gör.

Det debatten i regionfullmäktige under 22-24 juni med all tydlighet har visat är att det inte är rimligt att regionfullmäktige ska avgöra alltför detaljerade beslut, beslut som egentligen hör hemma i en nämnd eller kanske till och med i verksamheterna själva. Vi kommer därför ta fram förslag för att nivåjustera beslutsordningen mellan Regionfullmäktige, nämnd och verksamhet för att rätt beslut ska tas på rätt nivå.

Medarbetarna i vårdens verksamheter tappar nu dyrbar tid i väntan på ytterligare ett fullmäktige

Det innebär också att det blir tydligare att arbetet med en god arbetsmiljö aldrig ska avstanna, särskilt inte efter beslut på fullmäktigenivån. Alla verksamheter har ett pågående ansvar att systematiskt arbeta med både arbetsmiljö och patientsäkerheten, att föreslå lösningar och att påtala behov av extra stöd om man inte själv kan lösa frågorna. Utvecklingen av region Västernorrland får inte stanna av, särskilt inte genom att vissa partier på pin kiv vägrar fatta beslut när lösningarna ligger på bordet, efter flera månaders diskussion och debatt och efter att alla frågor redan besvarats, bara för att man inte gillar förslagen. Medarbetarna i vårdens verksamheter tappar nu dyrbar tid i väntan på ytterligare ett fullmäktige.

Roger Johansson (S), gruppledare regionfullmäktige

Anna Proos (M), gruppledare regionfullmäktige

Sarah Karlsson (L), gruppledare regionfullmätige

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy