Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Stora besparingar på Sollefteå sjukhus

Insändare
INSÄNDARE: Replik: Sjukvården behöver hålla sin budget – säga upp "alla andra" löser inte problemet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det skribenten helt missat är att det inte finns några krav på besparingar på vården i Västernorrland, det finns bara en förväntan att verksamheten klarar av att hålla sin budget", skriver Stefan Dahl (S), vice ordförande Hälso- och sjukvårdsutskottet Region Västernorrland i en replik.

Bild: Ove Öst, Arkivbild

Annons

■ Replik på insändaren "Riv pyramiderna – här är mitt bästa sparförslag för Region Västernorrland".

Om Region Västernorrland säger upp alla förutom de som är ”händer i vården” så äts den besparingen upp efter ett år, i den takt som specialistvården tidigare dragit över sin budget. Sen då? När kostnaderna fortsätter öka inom specialistvården? Specialistvården behöver göra sitt för att klara budget, det finns inga hållbara alternativ.

Annons

Annons

I Västernorrland får redan över 3000 individer vård i hemmet, ofta i kommunala äldreboenden. Att vårda de äldsta hemma ger fördelar för patienten. Därför ökar vi ersättningen för primärvårdens läkarmedverkan i äldreboenden. Att vårdas på sjukhus är viktigt när det behövs, men är inte det enda sättet. Till exempel lungkliniken gör viktiga insatser för att ta hand om patienten i hemmet och jag tror fler kliniker kommer följa efter – när det är det bästa för individen. Hur många vårdplatser på sjukhus behövs, om specialistvården också kan finnas i hemmet? Det är nya arbetssätt som behövs, inte fler sängar i stora hus.

Sist ska man anställa mer vårdpersonal. Jo, det är bra. Men antalet äldre ökar och antalet i arbetsför ålder minskar. Västernorrland har kunnat öka befolkningen genom nettoinvandring, men den trenden viker också. Var finns dessa personer som ska anställas inom vården?

Det skribenten helt missat är att det inte finns några krav på besparingar på vården i Västernorrland, det finns bara en förväntan att verksamheten klarar av att hålla sin budget. Och det har man blivit bättre och bättre på, så påståendet om ”ökande förluster” är fel.

Som socialdemokrat i Region Västernorrland vill jag förverkliga vårt valprogram. De förslag som står där har tagits fram på distriktets årskongress. Nästa år kommer ett nytt valprogram för Socialdemokraterna och det är partiets medlemmar som avgör vilka prioriteringar som ska göras i det.

Stefan Dahl (S), vice ordförande Hälso- och sjukvårdsutskottet Region Västernorrland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy