Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
INSÄNDARE: ViSK: Vi vill att alla enheter i Svenska kyrkan blir regnbågscertifierade

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

ViSK, Vänstern i Svenska Kyrkan vill samla alla medlemmar i Svenska kyrkan med hjärtat till vänster. Vi är en partipolitiskt obunden organisation som under de kommande fyra åren i lokala församlingar, stiftsfullmäktigen och kyrkomötet framför allt vill driva frågor kopplade till diakoni, miljö och fredsarbete. Diakoni (kyrkans sociala arbete): Med rötterna i befrielseteologin (en kristen politisk/teologisk inriktning som uppkom på 60-talet i länder med stora sociala och politiska orättvisor), står vi alltid på de fattiggjordas sida (de som gjorts fattiga). Därför är det diakonala arbetet i Svenska kyrkan mycket viktigt för oss.

Bild: TT

Annons

Annons

Kyrkopolitik, som all politik, handlar om hur man fördelar en budget och för oss är resurser till diakoniarbetet prioriterat. Men ViSK ser också till helheten, alltså studerar vi arbetsvillkoren för våra diakoner och personal i övrigt. Genom att samtala med de anställdas fackliga organisationer skapar vi oss en bild av det som behöver förändras. I detta ingår också jämlikhet, jämställdhet och övriga rättighetsfrågor, som HBTQI-frågor. Vi vill att alla enheter i Svenska kyrkan blir regnbågscertifierade. Att se helheten betyder också att vi vill verka politiskt diakonalt där vi inte bara konstaterar att det finns fattiggjorda människor i vårt land. Vi ställer också frågan, precis som befrielseteologerna gjorde, varför är människorna fattiga? Vilken obalans i samhället som gör de rika rikare och de fattiga fattigare måste vi bekämpa?

Och hur medvetandegör vi människorna om det så att vi tillsammans kan nå en förändring? Det förutsätter samverkan med många samhällsaktörer som vill förändra människors livsvillkor så att vi uppnår ett jämlikt samhälle och vi är övertygade om att flera nomineringsgrupper i Svenska kyrkan vill delta i det arbetet tillsammans med oss. Tro och politik hör ihop och den uppfattningen delar vi med många kristna. Jesus har gett oss uppdraget att vara “ett ljus och ett salt i världen”. Det vill vi försöka uppfylla genom att arbeta på detta sätt.

Annons

ViSK, Vänstern i Svenska Kyrkan

Mona Olsson, ordförande ViSK, Norrköping

För ViSK i Härnösands stift

Bengt Nilsson, Sundsvall

Henry Svonni, Sollefteå

Marie Svensson, Krokom

Helena Åsasdotter Nord, Svenstavik

Catarina Antán, Stugun

Christina Mellberg, Östersund

Lena Lundblad, Järved

Michael Carlsson, Örnsköldsvik

Marie Buhr, Örnsköldsvik

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan