Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Insändare
INSÄNDARE: Min tilltro till svensk rättssäkerhet fått sig en rejäl törn

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

I dag, 3 juni,  har jag besökt Migrationsverket i Kramfors tillsammans med en utvisad familj. Besöket var ett så kallat återvändarsamtal, vilket innebär att man går igenom de praktiska detaljerna inför återresan. Det som gör det här ärendet så tragiskt är att denna familj är född och uppväxt i Iran och har således inte någon förankring i Afghanistan, dit de är utvisade. Ingen släkt, inga vänner, ingen bostad, inget skyddsnät som kan ge förutsättningar för ett drägligt liv, det som väntar familjen är – ingenting.

Annons

Annons

Vid ankomsten får de bo på hotell de första två veckorna, sedan får de klara sig själva. Afghanistan står åter på randen till ett inbördeskrig sedan USA beslutat att dra tillbaka sina trupper, och i nyhetsrapporteringarna kan vi höra hur talibanerna vinner terräng. Svenska UD avråder från resor till landet, men Migrationsverket gör bedömningen att läget inte är lika allvarligt i alla regioner. Vissa europeiska länder har också stoppat alla utvisningar.

Det var smärtsamt att ta del av samtalet och uppleva den sorg och ångest som präglar den unga familjen. Vad rörs inom dem när Migrationsverkets tjänsteman går igenom den agenda som punkt efter punkt prickas av? Själv kan jag inte låta bli att uppröras över den okänslighet som präglar samtalet. Ingen skugga ska dock falla över den personal som har till uppgift att förmedla det tunga budskapet, de verkställer bara vad ledning och politiker bestämt. Men upprördheten skulle möjligen vara mindre om inte de som verkligen förtjänar att bli utvisade istället får stanna därför att det finns juridiska hinder, (vilka de nu är?). Jag tänker på de personer som av Säpo anses vara en fara för Sveriges säkerhet, men som fritt får gå omkring på gator och torg samt det kriminella klientelet som vägrar ta PCR-testet och därför tillåts vara kvar.

Annons

En ung familj med två minderåriga barn som skött sig exemplariskt, fått vänner och som trott på en framtid i Sverige kan utan vidare utvisas, där finns tydligen inga juridiska hinder. Tyvärr har min tilltro till svensk rättssäkerhet fått sig en rejäl törn.

Hans Eriksson, Yttersel

Annons

Annons

Till toppen av sidan