Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Insändare
INSÄNDARE: S: Den regionala exporten jobbar Sverige ur krisen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är dags att jobba Sverige ur krisen genom att exportera mera! Varje morgon går var tredje svensk till ett arbete hos ett exporterande företag – här i Region Västernorrland rör det sig omkring 30 000 jobb.

Och det är när våra exporterande företag växer som fler nya jobb skapas, fler betalar skatt och vi kan anställa fler undersköterskor, poliser och lärare. För att ytterligare stärka konkurrenskraften och trygga välfärden satsar regeringen på det regionala exportfrämjandet.

Socialdemokratisk handelspolitik handlar om att skapa goda förutsättningar för företag i såväl Örnsköldsvik som Göteborg att utvecklas och exportera till Kina, Tyskland, USA eller andra delar av världen. När hela Sverige exporterar får vi fler som arbetar, betalar skatt och bidrar till vår gemensamma välfärd. Företag som exporterar är avgörande för att skapa jobb och stärka välfärden i hela landet. När nya jobb skapas sker det ofta i små- och medelstora företag utanför våra storstadsområden.

Annons

Annons

För några veckor sen besökte vi virtuellt företagen, Absolicon och Peckas naturodlingar, i Västernorrland och fick se hur företag inom olika branscher inspirerat till nya och hållbara lösningar. Det var imponerande att se!

Västernorrland är en viktig region för svensk export. Regionen är något mindre exportintensiv än rikssnittet, men har innan pandemin haft en stark exporttillväxt. Mellan 2016 – 2019 har tillväxten varit drygt 25 procent per invånare, vilket ligger över Sverigesnittet. Vi ser därför en stor potential för Västernorrland att fortsätta stärka sin export när industrin och tjänstesektorn nu återhämtar sig.

Att våra regioner har olika naturtillgångar och traditioner är en styrka för Sverige. Därför satsar regeringen på att förstärka det regionala exportstödet för att lyfta varje regions specifika styrkor, inte minst för att locka kompetent arbetskraft och investeringar i hela landet. Det handlar helt enkelt om att ta tillvara på det som varje region är bäst på – skogsbruk, bioekonomi eller besöksnäring.

Och det gör vi också för att vi vet att många nya jobb skapas just i de små- och medelstora exporterande företagen. Och då behöver vi ännu bättre hjälpa företag att kunna, våga och vilja ta sina produkter eller tjänster till andra marknader.

När hela Sverige exporterar är Sverige som bäst. Då skapar vi fler arbetstillfällen, stärker välfärden och utvecklar vår konkurrenskraft. Så skapar vi ett starkare samhälle.

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor

Per Nylén, kommunalråd (S) Örnsköldsvik

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan