Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Stora besparingar på Sollefteå sjukhus

Insändare
INSÄNDARE: Riv pyramiderna – här är mitt bästa sparförslag för Region Västernorrland

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det bästa sparförslaget är sannolikt att öka antalet vårdplatser, anställa mer vårdpersonal och drastiskt minska på administrationen", menar signaturen Ortopelle, som läst om Jan Carlzons ledarskapsfilosofi.

Bild: Olle Larsson

Annons

Apropå Regionens ständiga sparande:

Jag har just läst Jan Carlzons bok: "Se Människan" och förundrats över att hans ledarskapsfilosofi som han beskrev i "Riv Pyramiderna", så totalt tycks ha fallit i glömska bland våra politiker. Jan Carlzon byggde platta organisationer och litade på sina underställda. I Regionen är det precis tvärt om. Man bygger pyramidala organisationer och litar inte alls på professionen. Janne Carlzon skapade vinster, Regionen går med ökande förluster.

När jag började arbeta som underläkare i början på 70-talet var administrationen liten, organisationen platt, och ekonomin i något slags balans. Dessutom var väntetiderna gripbara. Kjell-Olof Feldt sade i början på 80-talet att Sverige skulle ha en stark offentlig sektor som jämnade ut konjunktursvängningarnas effekt på samhället. Alltså tillskapades en mängd nya tjänster i bland annat vården. Sedan blev det regeringsskifte. Konsulter sade att om kostnadsökningarna skulle fortsätta på detta sätt så skulle Sverige snart vara bankrutt. Man glömde snabbt bort att detta var en engångssatsning, och inte en skenande kostnadsökning. In med fler konsulter, växande administration och allt sämre arbetsmiljö för vårdpersonalen.

Annons

Annons

Man tog till exempel bort sjukvårdsbiträdena. Att jobba som biträde var en utmärkt ingång till arbetslivet för bland annat våra ungdomar, och ett effektiv verktyg mot ungdomsarbetslöshet.

Det är svårt att förstå att så mycket av det som skett har skett i regioner styrda av Socialdemokrater. Det känns så långt ifrån den socialdemokratiska grundideologin man kan komma. I stället för att se till att lokalbefolkningen har arbetstillfällen med vettig arbetsmiljö i bland annat vården, och på så sätt minska arbetslöshet och sjukfrånvaro och dessutom få tillbaka skatteintäkter, så har man bantat vården så att arbetsmiljön blivit allt sämre, sjukfrånvaron och behovet av hyrpersonal ökat. Hyrpersonal som dessutom skattar utanför Regionen. Dessutom anställer man chefer med fantasilöner vilka ofta inte ens flyttar till Regionen och alltså inte heller skattar här. De flesta cheferna i Regionen är dessutom rena administratörer och kan ofta inte den verksamhet de "ansvarar" för. En chef skall kunna verksamheten och vara en del i denna. Man får inte heller separera makten från ansvaret vilket skett till stor del i Regionen.

Det bästa sparförslaget är sannolikt att öka antalet vårdplatser, anställa mer vårdpersonal och drastiskt minska på administrationen. Reinfeldt förnyade moderaterna. Vem skall förnya Socialdemokraterna så att de återigen kan kalla sig ett parti för arbetarna. Sjukvårdspersonal är också arbetare.

Ortopelle

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy