Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Stora besparingar på Sollefteå sjukhus

Insändare
INSÄNDARE: C: Vi kan acceptera vissa besparingar – men säger nej till IVA-stängningar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Centerpartiet är beredda att acceptera kostnadsreduceringarna i närsjukvårdsområde norr och väster samt inom opererande verksamheter och lungmedicin/onkologi. Men de säger nej till besparingarna inom operation/intensivvård och närsjukvårdsområde söder. Det skriver partiets regiongrupp i sin insändare.

Bild: Emma Wallenius, Hanna Persson

Annons

En grundförutsättning för en långsiktigt hållbar hälso- och sjukvård i hela länet är en långsiktigt hållbar ekonomi för Region Västernorrland och specialistvården (sjukhusvården) har ett mycket ansträngt ekonomiskt läge. Vi vill därför klargöra att även Centerpartiet som ett konstruktivt oppositionsparti i regionen har ett ansvar att försöka hantera detta rådande faktum gentemot Västernorrlands skattebetalare.

Efter noggrant övervägande är Centerpartiet därför beredd att acceptera föreslagna kostnadsreduceringar inom närsjukvårdsområde väster, närsjukvårdsområde norr, område somatik – opererande verksamheter samt område somatik – lungmedicin och onkologi.

Centerpartiet accepterar däremot inte föreslagna kostnadsreduceringar inom område somatik - operation/intensivvård. Centerpartiet menar att förslaget först ska prövas om att som ett alternativ till större förändringar av IVA-verksamheten vid sjukhuset i Sollefteå, istället införliva intensivvården (IVA) i Sollefteå i Västra närsjukvårdsområdet, vilket även har föreslagits av personalen lokalt. Vidare behöver frågan också prövas om lämpligheten i att minska antalet fastställda intensivvårdsplatser vid sjukhuset i Örnsköldsvik utifrån erfarenheterna av den pågående Coronapandemin samt det helt nyligen fattade beslutet av hälso- och sjukvårdsnämnden att utöka det akutkirurgiska flödet till sjukhuset i Örnsköldsvik.

Annons

Annons

När det gäller föreslagna kostnadsreduceringar inom närsjukvårdsområde söder, gällande en permanent stängning av den akutgeriatriska avdelningen vid sjukhuset i Sundsvall med mera, så är Centerpartiets uppfattning att förslagen först måste kompletteras med nödvändiga riskanalyser gällande patientsäkerhet och arbetsmiljö, vilka fortfarande saknas, innan vi som förtroendevalda kan förväntas ta ställning till dessa. Allt annat vore politiskt oansvarigt!

I sammanhanget vill vi dock betona vikten av ett större fokus framåt av politiken i regionen på specialistvårdens produktivitet och effektivitet samt inte minst betydelsen av att vara en attraktivare arbetsgivare för att möta det extremt höga beroendet av inhyrd stafettpersonal. Här finns de stora möjligheterna till kostnadsreduceringar och dessa frågor får därför inte ensidigt överlämnas till professionen och tjänstepersoner att försöka bemästra.

Det handlar ytterst om att uppvisa ett politiskt ledarskap.

Därtill är en stärkt primärvård och en utvecklad nära vård i ökad samverkan med länets kommuner samt en fördjupad samverkan i och mellan sjukhusen, med andra regioner och privata aktörer ytterligare grundläggande förutsättningar för en långsiktigt hållbar hälso- och sjukvård i hela Västernorrland, vilket Centerpartiet vill prioritera.

Centerpartiets regiongrupp i Västernorrland genom

Roger Byström, Örnsköldsvik

Sanna Jonsson, Sundsvall

Kristina Eriksson, Sollefteå

Jessica Ulander, Kramfors

Jonny Lundin, Härnösand

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy