Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Stora besparingar på Sollefteå sjukhus

Insändare
INSÄNDARE: Sollefteås kommunalråd: Besparingen på sjukhusets respiratorer måste stoppas

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Även vi i Sollefteå och Kramfors ska få tillgång till en trygg, säker och nära akutsjukvård och där är respiratorvården en vital del", skriver Johan Andersson (C), kommunalråd i Sollefteå.

Bild: Emma Wallenius, Hanna Persson

Annons

Respiratorvården hotas på Sollefteå sjukhus, det är allvar nu.

Ett förödande förslag mot Sollefteå sjukhus som hotar vitala delar av akutsjukvården vid vårt sjukhus i grunden. Vi vet att respiratorvården är en livsviktig akutverksamhet och detta förslag sänker otvivelaktigt vårdkvalitén för de akut sjuka i vår del av länet. Det finns risker med fördröjd behandling, större utmaningar med kompetensförsörjningen för de delar som blir kvar, ökade behov av stafettpersonal, ökade mängder transporter och sämre uthållighet i hela regionens IVA-vård, det här har professionen på Sollefteå sjukhus signalerat.

Annons

Annons

Region Västernorrland måste börja lyssna till professionen på Sollefteå sjukhus.

Det finns inga krav från befolkningen i vårt län på att ”allting ska finns överallt”, däremot ter det sig för mig som rimligt att en grundläggande nivå av akutsjukvård och BB måste få finnas vid våra tre sjukhus i länet. När de förödande besluten om nedläggningen av bland annat BB i Sollefteå och akuta kirurgin föregående mandatperiod togs, så tänkte jag i min enfald att nu måste väl ändå avvecklings- och centraliseringspolitiken ha nått sin botten. Inte minst med tanke på allt som offrats vid Sollefteå sjukhus och allt lidande som detta inneburit för befolkningen här, befolkningen i inlandet.

Dessvärre hade jag fel, nedmonteringen fortsätter även denna mandatperiod. Jag har full förståelse och respekt för den trängda ekonomiska situationen som Region Västernorrland befinner sig i, men jag anser dock att även vi i Sollefteå och Kramfors ska få tillgång till en trygg, säker och nära akutsjukvård och där är respiratorvården en vital del. Det pratas ofta om ”ett modigt ledarskap” i Region Västernorrland, för mig är ett modigt ledarskap att se till hela regionens befolkning och inte bara delar, att se till landsbygd likväl som till stad, att se till inland likväl som kust.

Ännu har inte förslagen klubbats och jag vädjar till regionpolitikerna i Västernorrland att värna den invasiva ventilatorbehandlingen/respiratorvården vid Sollefteå sjukhus.

Annons

Centraliseringspolitiken måste stoppas och nedmonteringen av vitala delar av akutsjukvården i nordvästra delen av länet måste få ett slut.

Johan Andersson (C), kommunalråd i Sollefteå kommun

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy