Annons

Annons

Annons

Annons

Elbilar i Ö-vik

Insändare
INSÄNDARE: Akuta problem om bara elbilar tillåts efter 2030 – avstånden är för stora

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Alla kan inte använda elbil, anser insändarskribenten.

Bild: Jan Wijk

Annons

Det sägs på nyheterna att efter 2030 ska det inte säljas bilar som drivs av bensin eller diesel. Alltså, efter 2030 ska alla köpa elbilar. Det uppstår minst två akuta problem. Alla kan inte köpa elbil för att de är dyra. Alla kan inte använda elbil för det går inte där de bor. De som bor i Norrlands inland kan inte köra elbil för avstånden är för stora. Bara att ta sig till närmaste stad kan vara lika långt som från Stockholm till Hudiksvall. Vem kan köra så i 30- och yrsnö utan värme och batteri som räcker på sin höjd 18 mil? Dårskap är för milt i sammanhanget. Nästa problem är vad gör vi med de gamla bilarna som skulle gå i 20 år till? Köper staten dem?

Annons

Annons

Och kanske det största är vad ska det tillverkas så mycket bilar av? Vi vet att tillverkning av bilar är otroligt energikrävande och det innebär att vi har energibrist. Det har vi redan nu och det kommer öka enormt de närmaste åren.

Är det någon som funderat över att sedan vi började bygga ut vindkraften har det mesta gått fel. Det sades att vi inte skulle inte behöva kärnkraften för det skulle vindkraften bära. Vi ser nu att man tänker bygga saker i norra delen av landet – utan el: De ska skapa stål utan el och bygga världen största batterifabrik utan el. LKAB ska öka sin brytning utan el.

Vadå utan el? Jo, när det inte blåser är det elbrist redan nu men ingen tycks ha märkt det. Konstigt för i Skåne är det stopp för nya etableringar på grund av elbrist.

Men som vanligt är det vanliga medborgare som får stå för effekterna. Vi får frysa.

Nathan Leroy

Annons

Annons

Till toppen av sidan