Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Stora besparingar på Sollefteå sjukhus

Insändare
INSÄNDARE: KD: Sollefteå riskerar att bli ett "primärvårdssjukhus" – vi säger nej till besparingarna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Tillåts S, M och L fortsätta med sin centraliseringspolitik har är snart Sollefteå som akutsjukhus ett minne blott", menar KD-politikerna Mona Hammarsted och Henrik Sendelbach.

Bild: Emma Wallenius

Annons

Ska Sollefteå bli ett "Primärvårdssjukhus". Den frågan ställer vi kristdemokrater oss när vi ser besparingsföslagen som berör Sollefteå sjukhus.

Det är rejäla neddragningar av antalet vårdplatser som föreslås. På Kardiologiavdelningen (avd 16) och Strokeavdelningen (avd 17) ska 25% av vårdplatserna avvecklas, men det värsta är inte detta. Det är förslaget att avveckla den invasiva ventilator behandlingen (respiratorvården) och den kontinuerliga dialysbehandlingen (dialysverksamheten) på IVA till Örnsköldsviks sjukhus.

Annons

Annons

Det här försöker man mörka i förslaget till beslut. I detta står bara att man ska reducera IVA med 3 vårdplatser men i handlingarna framkommer det vad avsikten är: Det är att lägga ner IVA och ersätta denna avdelning med en avdelning för Intermediär medicin. Det blir alltså en vårdavdelning där patienten är för "frisk" för intensivvård men för "sjuk" för att läggas på en vanlig vårdavdelning.

Områdesdirektören och verksamhetschefen bedömer i ett missiv att förslaget för IVA är genomförbart, men genomförbart är inte detsamma som att det ger en god och nära vård. Kristdemokraterna vill ha en god, nära och jämlik vård i hela länet och då behövs Sollefteå. Det är långa avstånd i länet och hade man haft ett helhetsperspektiv på besparingarna så hade man insett att de inte sparar pengar. Transporterna ökar och med de också patientsäkerhetsriskerna. Kristdemokraterna säger därför nej till besparingsförslagen när det gäller Sollefteå sjukhus.

Tillåts S, M och L fortsätta med sin centraliseringspolitik har är snart Sollefteå som akutsjukhus ett minne blott!

Mona Hammarstedt, gruppledare (KD), Region Västernorrland

Henrik Sendelbach, vice gruppledare (KD), Region Västernorrland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy