Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Läsartext
Kurt-Göran Öberg: Elitprat eller maskrossnack…

Detta är en läsartext.

Kurt-Göran Öberg.

Annons

Vafalls, vad menar kåsören med den här rubriken, undrar ni? Jo i dessa tider har det blivit tid över att filosofera kring ditten och datten, och då fastnade jag för ovanstående.

Elitprat kan vara för den oinvigde, icke akademiskt utbildade lyssnaren/läsaren/tittaren, som tar del av en munvig professors eller föredragshållares orerande i ett kvalificerat ämne, som pandemin vi lever i just nu. Då kan vederbörande bli helt bortdribblad i förståelse och intresse som gör att budskapet ”flyger över huvudet” på mottagaren.

Eller så är det våra folkvalda som numera inte är så folkliga längre, då vi upplever dem använda språket som en sorts ”elitbarriär” för att framhålla sin särställning inför oss väljare. För att illustrera vad jag menar med elitprat, och en bild säger mer än tusen ord, ber jag er glutta på min teckning, då blir allt kristallklart – eller hur?

Annons

Annons

Översatt från elitprat (PRATBUBBLAN) blir det:

⦁ I sammanhanget vill jag förklara avvikelser men tvekar då det kan uppstå olikartade förvecklingar för de inblandade.

Jag övergår till maskrossnacket. Det handlar inte om den alltid närvarande (i gräsmattan) ständigt trotsande och överlevande solgula blomman. Nej det handlar om dig och mig bäste läsare.

Vi pratar med varandra och då använder vi vårt egna sätt att uttrycka oss på. Mitt eget påhitt i rubriken maskrossnacket går ut på att vi pratar på och berättar för varandra om som jag inledde med ditten och datten. Jag erinrar mig ett tillfälle där en känd person var framme vid podiet och under sitt föredrag demonstrerade han sitt sätt att knyta ihop den text som förmodligen var nedskriven på förhand. Ämnet har jag glömt men här ska ni få ett exempel på vad jag menar med maskrossnacket. Jag fastnade för mannens upprepningar. I nästan varje mening inledde och avslutade han med orden: ”så att säga”. Då hakade min hjärna upp sig jag minns att det blev så att när föredragshållaren var klar, så hade min huvudräkning fått ihop en ansenlig mängd ”så att säga”. Allt annat var bortblåst.

Annons

Då vi under cirka 15 månader (av känd anledning) tittat ännu mer på teve och lyssnat på radiopladder, ”vaknade” mina tankar kring det där med upprepningar och sammanbinda tankar och meningar i direktsändningar. Det är här jag menar med maskrossnacket. Jag rankar ett ord som nummer ett på listan över ordet LIKSOM!

Annons

Tänk efter hur ni själva pratar, visst använder ni liksom titt som tätt. Enligt synonymlistan har ordet flera betydelser: såsom, i likhet med, på samma sätt, likasom, till synes, nästan, på sätt och vis…

Intressant är, oavsett utbildning, smyger sig ordet liksom ut ur allas våra munnar. Ung som gammal, professor eller rengöringstekniker, du och jag bäste läsare, använder oss av ordet liksom, omedvetet flödar maskrossnacket över våra läppar – LIKSOM!

Avslutningsvis en teckning som illustrerar folks prat genom Harry ”Gräsrot”, så snackar han och många med honom. Kanske just du känner igen dig?

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy