Annons

Annons

Annons

Sollefteå

Insändare
INSÄNDARE: (C): Energijobben ger Sollefteå utveckling och möjligheter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Anton Comstedt, Arkivbild

Annons

Vi är mycket glada att vi tillsammans med våra riksdagsmän lyckats återetablera Västernorrlands regemente i Sollefteå. Men det räcker inte för att vända den sedan många år negativa befolkningsutvecklingen i kommunen. Därför jobbar vi aktivt med att förbättra näringslivsklimatet för att fler arbetstillfällen ska skapas. Och där är energisektorn en av våra största möjligheter.

Tillsammans med Mittuniversitetet har en studie gjorts som visar att Sollefteå har goda möjligheter att skapa fler jobb inom förnyelsebar energi. Idag är de cirka 500 arbetstillfällen. En del i detta görs genom våra utbildningar, så ungdomar kan anställas i vårt område. Men även för att underlätta fortsatta satsningar och nyetableringar. Under nästan 100 år har Norrland producerat energi som transporterats till södra Sverige.

Annons

Annons

Men det som nyligen skett i Norrbotten och Västerbotten (el-område 1), med etablering av batterifabrik och nytt grönt stål, visar att vi inte har råd att exportera söderut längre. Och i el-område 1 räcker energin knappt till som det är. För oss i Västernorrland och Jämtland/Härjedalen (el-område 2) innebär detta att vi blir av högsta intresse för etablering av stora strömförbrukade företag.

Ett faktum som Sollefteå bör dra nytta av med tanke på vår profil som en kraftfull kommun. Därför har vi redan påbörjat inventering av platser som har gott om ström och kan vara intressant för företag att satsa på.

En sådan plats är Hamre i Långsele som återaktualiserats på grund av denna utveckling. Men till Hamre behövs mer energi. Därför säger Centerpartiet ja till den ansökan som gjorts rörande vindkraftverk på Vaberget mellan Resele och Långsele, och som har direkt koppling till Hamre. Den nya ansökan ger färre men högre vindkraftverk än tidigare planerat, men samtidigt cirka 50 procent mer ström än det tillstånd som finns nu. Större produktion ger mer pengar till bygden och högre arrende till kommunen. Färre verk ger också mindre påverkan på mark och omkringliggande miljö. På så sätt får vi förnyelsebar energi som produceras och förbrukas lokalt.

Sollefteå kommun producerar cirka 9 TWh vattenkraft och 1 TWh vindkraft, medan förbrukningen i Sverige är 140 TWh. Sollefteå är således en mycket stor producent av förnyelsebar energi, och det bör vi utnyttja för att få mer industri och fler arbetstillfällen till vår kommun så att vi kan säkra välfärdens finansiering.

Annons

Annons

Framtidstro, tillväxt, energi och utveckling hör ihop. Vårt område är hetare än vad det varit på lång tid. Tillsammans jobbar vi nu med Kramfors, Ragunda, Bräcke, Region Jämtland-Härjedalen samt Västernorrland, för att persontrafik skall återskapas på Ådalsbanan. Försvarsmakten är tillbaka, politiken jobbar för att få tillbaka tågtrafiken och en etablering hägrar i Hamre som ger framtidstro till Långsele, kommunen och hela regionen.

Ingemar Jonsson Ramsele

Paul Höglund Långsele

Anton Ångman Graninge

Centerpartiet i Sollefteå Kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan