Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Högt tryck på BUP i Ö-vik

Insändare
INSÄNDARE: BUP-sköterskor i Ö-vik: Är det rimligt att vi har samma budget som 2015?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kristina Wallin, sjuksköterska. BUP Örnsköldsvik, är en av insändarskribenterna.

Bild: Izabelle Nordfjell

Annons

Elina Backlund Arab, du säger att du pratat med verksamheten och då undrar vi vilka du pratat med? Det bästa hade kanske varit att prata med oss som arbetar på golvet? Blir det 3-4 sjuksköterskor kvar på BUP i Ö-vik kan man glömma att vi hinner med allt som görs idag. Vi arbetar med telefonrådgivning, remisser, behandling, läkemedelsuppföljningar samt olika föräldragrupper och stöd till föräldrar, barn och skola. Vi har heller inte alltid behandlingar som blir färdiga utan vi arbetar med patienter i flera år och följer upp. Vi kan tyvärr inte ha hur många patienter som helst per sjuksköterska för då kommer det till sist inte vara någon som orkar jobba. Hur blir den här kön du pratar om då?

Annons

Annons

Vi är också nyfikna på det nya arbetssättet du nämner, ingen av oss som arbetar i Ö-vik har hört något om det. Man kan tyvärr också se att det kommer spilla över på andra yrkeskategorier och öka köerna då vi inte kommer hinna det vi gör idag. Man ska även dra ner på arbetsterapeuter, vilket bidrar till längre köer där. Vi kommer inte kunna arbeta på det sätt som vi nu arbetat upp under det här året. Hur tänker man kring detta?

Vi gör bedömningar och prioriteringar för att hjälpa de med högst behov först oavsett vad det gäller. Vi sjuksköterskor i Ö-vik hjälper dessutom resten av länet med olika delar, då de har 1-2 års väntetid på många saker –inte bara utredningar. I delar av länet så säger man även åt familjer att söka sig till andra län. Vad gör det med vår ekonomi, tror du?

Du får gärna komma till oss på golvet så ska vi visa allt vi gör och förklara vad som är viktigt och inte. Mycket av vår statistik är inte ens rätt på grund av att vi inte får mäta allt vi gör. Är det rimligt att enbart besök räknas till statistiken som visar vad vi gör? Inte alla samtal med oroliga föräldrar, skolor och så vidare.

Vi köper att man behöver hålla budget, men till vilket pris? Vill du sitta och neka dessa familjer hjälp för att ni i politiken inte ökar budgeten för det behov vi har? Vill du sitta och neka dessa hjälp när det inte ens finns en första linje på plats? Då kan du få komma och sitta i vår telefonrådgivning, för man mår skit av det till sist – att inte kunna hjälpa. Om du kollar statistiken så ser du nog också att vi fick under förra året ungefär lika stort inflöde som Sundsvall, då kanske vi också ska kolla befolkningsmängd. Du kan också, när du ändå kollar detta, se att budgeten för BUP i Ö-vik är oförändrad sedan 2015. Är det rimligt att vi har samma budget sex år senare?

Rebeccah Carlström, Psykiatrisjuksköterska, Åsa Fahlén Güvenkaya, barnsjuksköterska, Kristina Wallin, sjuksköterska. BUP Örnsköldsvik

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy