Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kramfors

Läsartext
Släktforskargåva till minne av offren i Ådalen 31

Detta är en läsartext.

Antavlorna lämnas över till Inga-Lill Nilsson av Ådalens släktforskarförenings ordförande Agneta Sjöberg

Annons

Dramatiska händelser i våra trakter som satt djupa spår, är både trolldomsprocesserna och skotten i Lunde 14 maj 1931. Som släktforskarförening stöter vi på människor som på olika sätt, har en anknytning till dessa händelser.

Föreningen bestämde sig tidigt för att hedra Lundeoffrens minne genom att göra antavlor över dem. Här följs personen bakåt i tiden och vi ser namn på män och kvinnor som fötts och bott hela sina liv i bygden, men också tecken på den stora inflyttning vi hade till Gudmundrå under sågverksepoken, där Värmland är ett landskap som mött stor utflyttning. Förutom de fem som dödades av militärens kulor, finns även en antavla över Tore Andersson Alespong.

Annons

Annons

Det allra sorgligaste i att teckna ner människors livsöden är när man upptäcker att endast ett fåtal av de fem unga människor som miste livet i Lunde, hunnit bilda familj och få barn. De var så unga och deras liv hade precis börjat, när det avslutades på värsta möjliga sätt. Inga-Lill Nilsson från Lunde Folkets hus, tog emot gåvan från Ådalens släktforskarförenings ordförande och ledamot, vid 15-tiden fredag 14 maj, 90 år efter skotten.

Håkan och Agneta Sjöberg

Näraskribenter

Håkan Sjöberg i samspråk med Inga-Lill Nilsson om de sex antavlorna

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy