Annons

Annons

Annons

Annons

Sollefteå

Insändare
INSÄNDARE: (MP): Rädda laxen - bygg vandringsväg förbi Sollefteå kraftverk nu!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Miljöpartiet vill hjälpa laxen att ta sig förbi kraftverket i Sollefteå.

Bild: Jonny Dahlgren

Annons

22 maj är det Biologiska mångfaldens dag. En mycket viktig sak vi i Sollefteå kommun kan göra för den biologiska mångfalden är att värna laxens överlevnad. Laxen är den art som är värst drabbad av sjukdomar och genetisk utarmning och tydligast för Sollefteå kommun. Laxen har en framträdande plats i vår historia och är en viktig turistmagnet.  Men det är inte bara laxen som behöver människans hjälp för att överleva utan alla vattenlevande vandrande arter, som behöver komma förbi Sollefteå kraftverk för att ha en chans att leva ett naturligt liv.

Annons

Annons

Sollefteå kraftverk stoppar idag all vandring, eftersom det ligger längst ner som en propp mot havet.

Forskningen visar tydligt att vårt sätt att stoppa laxens naturliga beteende, vandringen uppströms älvarna, hotar den som art. Det genetiska urvalet är inte längre naturligt utan styrs av att vi fiskar upp lax vid kraftverken och odlar yngel från ett mycket litet antal individer. Det genetiska urvalet blir för litet, inaveln gör att deras immunförsvar blir för dåligt, att de inte längre kan stå emot sjukdomar. Läget är akut och vi har som ägare av Sollefteå kraftverk, ett ansvar och måste göra vad vi kan.

Vi kan börja redan nu, genast, och göra som man gjorde i början av kraftverkens tid, lyft över fisken. Då håvade man upp den och körde den upp förbi kraftverken för att den skulle få en möjlighet att vandra. Sök och använd de pengar som finns till gröna jobb och anställ några som kan göra jobbet.

Och sen, använd någon av alla utredningar som gjorts på var det skulle vara bäst att lägga en vandringsväg för laxen, öringen och andra vandrande arter, och bygg den! Det är en investering vi kommer att få tillbaka många gånger om.

För oss i Miljöpartiet de gröna hänger allting ihop, utflyttningen som vi nu ser från storstäderna, den hänger ihop med att fler vill ha och väljer ett hållbart liv, att de vill se en hållbar värld. Bevarandet av den biologiska mångfalden, att vi människor har ett ansvar att rädda de arter vi kan rädda, är en av de viktigaste delarna av den världen.

Brita Wessinger, Miljöpartiet de gröna

Till toppen av sidan