Annons

Annons

Annons

Förslaget: minska antalet deltidsbrandmän i Örnsköldsvik

Insändare
INSÄNDARE: Förödande att dra ner på deltidsbrandmän på landsbygden

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi inom Sidensjö Socialdemokratiska förening har nåtts av information att det är på gång förändringar inom räddningstjänsten. Enligt de uppgifter som vi har skall jourstyrkan i bland annat Sidensjö minskas från tre till två personer. Det planeras samma reducering på fler deltidskårer. Enligt vår uppfattning är detta förödande och får inte bli verklighet. När vi pratar med brandmännen säger de att det är stor skillnad vad man kan göra om man är en mindre, när man kommer som första styrka. Räddningstjänsten skall göra förändringar kopplat till lagkrav, och då skall antalet heltidstjänster i Örnsköldsvik öka. Om detta har vi för liten kunskap och insikt, men det får absolut inte ske på bekostnad av deltidsbrandkårerna.

Annons

Annons

Bild: Robbin Norgren

Örnsköldsviks kommun har som målsättning att vi 2030 skall vara 60 000 invånare. Vi tycker att det är en bra ambition, och tror att flera hundra av dessa kommer att bosätta sig på landsbygden i kommunen. I Sidensjö ser vi nu en tillväxt. Vissa tomter som tillskapades på 80-talet har funnits obebyggda fram till nu, men nu finns i princip ingen kvar. Efterfrågan på fastigheter i området är stor. Örnsköldsviks kommun är känd för att vara en trygg kommun. En del av tryggheten är en räddningstjänst som finns i hela kommunen med en bra bemanning. Att samtidigt arbeta för en befolkningstillväxt, och att vi har en kommun som har som måtto stad och bygd i balans, och då också diskutera en nerdragning av räddningstjänsten på deltidsbrandkårerna är motsägelsefullt.

Inom Sidensjö räddningstjänsts område har vi mer än 3 mil av väg 335, med mycket tung trafik, och behov av en välorganiserad första styrka vid olyckor. Vi har även stora skogsområden, och upplever tyvärr att antalet skogsbränder ökar. En fråga till ledningen på Räddningstjänsten, vad är på gång. När planeras beslut? Till politiker som skall fatta beslut säger vi. ”Säll är en som har till rättesnöre – att man bör nog tänka efter före”. Gör inga nerdragningar på deltidsbrandkårerna runt om i kommunen.

Sidensjö Socialdemokratiska förening genom Olle Häggström, eu

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan