Annons

Annons

Annons

Annons

Migrationsverket i Kramfors läggs ner

Insändare
INSÄNDARE: Migrationsverket bidrar till misslyckad integration och en omvänd regionalpolitik

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Asylsökande och nyanlända behandlas som brickor i ett spel, anser skribenterna.

Bild: Anders Liden, Fredrik Björkman

Annons

Förra veckan nåddes vi av beskedet från Migrationsverket att cirka 400 asylsökande måste flytta från Kramfors då Migrationsverket kontor läggs ner där. Många är barnfamiljer som nyligen flytt från krig, fattigdom och förföljelse och som nu än en gång måste bryta upp från hus och hem och de relationer och kontakter som man etablerat i kommunen.

Det gäller inte minst med de ideellt arbetande volontärer som gör ovärderliga insatser för de asylsökande. Många har också på egen hand knutit kontakter med lokala arbetsgivare i Kramfors i hopp om egen försörjning som nu bryts genom Migrationsverkets agerande. Det blir också ett smärtsamt beslut för de hundratalet barn som måste lämna sina nya klasskamrater och vänner i Kramfors och börja om en ny oviss väntetid på annan ort och få en ny fast punkt i tillvaron. 

Annons

Annons

För en tid sedan avslöjades också att rika lågskattekommuner i Stockholm systematiskt skickar asylsökande med enkel biljett till Kramfors och andra mindre kommuner. En ny form av en ovärdig social dumping. Ett agerande av moderatstyrda kommuner som ser våra medmänniskor som en post i bokföringen och en belastning och inte som en resurs. Inte sällan återvänder många tillbaka färdigutbildade till jobben i storstäderna. Flyktingar blir till brickor i ett spel med utsatta medmänniskor och också i strid mot barnkonventionens intentioner.

Konsekvensen av Migrationsverkets hållning och organisation blir en ström av människor från mindre orter ute i landet, oftast till de tre storstadsområdenas förorter. En omvänd regionalpolitik och en inhuman integration. Ett av världens rikaste länder förtjänar ett bättre mottagande av våra medmänniskor.

Anders Byqvist, ordförande i Härnösands arbetarekommun

Thomas Näsholm, ordförande i Kramfors arbetarekommun

Annons

Annons

Till toppen av sidan