Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Läsartext
Träning i Åsbacken ända in i maj – bra säsong för FV med många nya medlemmar

Träning i Åsbacken den 9 maj hör inte till vanligheten. Men det var precis vad som hände i söndags med start klockan 08.00 innan snön hann bli för mjuk.

Detta är en läsartext.

Två av dem som passade på att träna in i det sista innan våren kommer på allvar var Ingrid Lindgren som kommit in på skidgymnasiet i Falun och Max Uhlir som redan gått ett år på skidgymnasiet Järpen, båda alpint förstås. Foto: Sven Lindblom

Annons

– Det här klarar vi tack vare att vi i Friska Viljors regi sköter backen helt på ideell väg, säger Henrik Lindgren som är en av de drivande.

– Vi har preparerat flitigt med konstsnö när vi haft kyla och drar nytta av att att backen ligger på en norrsluttning. Vi har också nytta av att det varit en kall vår.

Henrik Lindgren säger att konstsnön också är mera tålig för sol och värme än natursnö. Och backen var inte öppen för allmänhetens åkning. Det var FV-träning och den pågår så länge det finns snö.

Annons

Annons

– Vi har haft en väldigt fin säsong ur FV-synpunkt, säger Henrik Lindgren. På grund av pandemin har många varit hemma och intresset för utförsåkning har ökat helt enormt.

En tredjedel av klubbens totala antal medlemmar har tillkommit denna vinter. Framförallt har det varit en mycket stor tillströmning av barn. Och det ställer ökade krav på ledarstaben. Det behövs många för att sköta den här anläggningen. Och dyrt är det.

– Vi har stora utgifter för underhåll av pistmaskinen som börjar bli gammal. Dessutom går det enormt med el för att driva konstsnöproduktionen. Vi överlever på försäljningen av liftkort, sponsorintäkter för företagsskyltarna och det kommunala bidraget förstås. De ideella insatserna är dessutom helt avgörande för att det ska gå runt.

Åsbacken är relativt kort men idealisk för alla som vill ha tuff träning. Den är väldigt mycket brantare än till exempel Solberg och Skule och godkänd för FIS-tävlingar.

– Vi har haft flera sådana tävlingar här och hoppas på fler när pandemin ger med sig, säger Henrik Lindgren.

Sven Lindblom

Näraskribent

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy