Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet

Insändare
INSÄNDARE: Skolor i Trehörningsjö och Hemling bäst för hela bygden

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Trehörningsjöskola.

Annons

Svar på insändare ”Våra skolor i Gideälvdal har varit hotade så länge jag kommer ihåg” (Allehanda 16/4).

Har följt debatten och hade bestämt mig för att inte bli en del av den, men när jag läser argumenten som tydligen inte är egoistiska utan för allas bästa så kunde jag inte låta bli. 2003 när det begav sig förra gången med skolnedläggningar så var det en enad landsbygd mot kommunledningen. Det blev ett himla liv och det blev inte något av alla de förslag som presenterades. Problemet för kommunledningen var att det förslaget slog mot hela landsbygden och då stod vi enade, det är lätt att förstå att det misstaget skulle de styrande inte göra en gång till.

Annons

Annons

Nu har kommunledningen fått bollen upplagd för ett snabbt och enkelt avgörande. Ställ orter mot varandra så blir några nöjda och de som blir förbannade riktar ilskan mot ”vinnande” orten, istället för kommunledningen.

Sedan till själva förslaget, det finns ingen vinning för HELA bygden med detta förslag. Riksväg 352 och Åselevägen är blodådror som skär genom bygden. Att det inte finns en förskola från norr om Remmarn/Aspsele ner till Björna (nej, INGEN kommer att ta vägen via Långviksmon) är inte något som gynnar inflyttningen till övre bygden. Att sedan tro att långa hyreskontrakt skulle vara en garanti för fortsatt drift av en eventuell skola är nästan naivt. Hur har det fungerat för vårdcentralerna? Visst, hyran kommer in men det är inte mycket till sjukvård som bedrivs där.

Om det är att gynna HELA bygden som var tanken med finansiering av en ny skola och inte ren egoism så finns det två ställen att lägga pengarna på; Hemling eller Trehörningsjö. Dessutom så måste det finnas förskola norr om Björna efter 352:an och i Trehörningsjö. Den enda förskola som går att lägga ner utan att bygden blir lidande är Långviksmon, den ligger mitt i mellan tre närbelägna förskolor. För att det ska vara möjligt att bo och verka på landsbygden för barnfamiljer måste det finnas barnomsorg inom rimligt avstånd. De som arbetar hemifrån av olika anledningar måste köra tur och retur till barnomsorg två gånger per dag.

Annons

Tittar man på kommunkartan så inser man snart vilka orimliga avstånd det blir från till exempel Remmarn om barnomsorgen ska läggas ner i Hemling. Så rent objektivt för bygdens bästa (med kommunkartan i minnet), både Hemling och Trehörningsjö skolor ska vara kvar och barnomsorg på dessa orter. I absoluta nödfall Trehörningsjö skola upp till årskurs 6 och därutöver förskola i Trehörningsjö och Hemling.

Drivande sist det begav sig

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy