Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet

Insändare
INSÄNDARE: Skolan blir en central symbol för utveckling eller avveckling

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Svar på insändare ”Våra skolor i Gideälvdal har varit hotade så länge jag kommer ihåg” (Allehanda 16/4).

Tanken på en nybyggd skola i Långviksmon låter i ett första skede som en kanonidé. Lokala förmågor avser bygga skolan och får sedan hyra ut den till kommunen. Detta kommer givetvis att gynna de lokala företagen, vilket är positivt. Hyresavtal önskas tecknas på en längre period, uppemot 25 år uttrycker man. Bra tänker vissa, nu säkrar vi en skola för en lång tid framöver.

Annons

Men vänta... perfekt i teorin – men fruktansvärt i praktiken!

Ett långt hyreskontrakt är inte någon garanti för att skolverksamhet kommer att bedrivas i byggnaden under hela avtalstiden. Den tilltänkta hyreskostnaden kommer att vara en förvinnande liten del i bildningsnämnden totala budget, vilket innebär att om elevunderlaget i ”Långviksmonskolan” blir för lågt så är det nära till hands att flytta eleverna till Björnaskolan. Ett annat dilemma är Gideälvdals geografiska utformning, med en skola i Långviksmon kommer vissa elever att ha närmare till endera Gideå eller till Björna.

Annons

Att skolorna har varit hotade under en längre tid håller jag med om, dock så måste man ställas sig frågan till varför de är hotade. Är de hotade för att människor inte längre vill bo utanför stadskärnan? Förmodligen inte. De återkommande nedläggningshoten är ett resultat av sin egen kraft. Ett första uttal om nedläggningen lägger en våt filt över hela området vilket gör att en barnfamilj kanske väljer att bosätta sig på en annan plats, kanske till och med i en annan kommun.

Detta är en politisk fråga som är större än bara skolan, men där skolan blir en central och synlig symbol för utveckling eller avveckling. Detta är även en fråga som letar sig högre upp i de politiska leden än bara till bildningsnämnden.

Den politiska makten i Örnsköldsviks kommun måste ställa sig frågan till om de vill ta enkla politiska beslut som känns bra för stunden eller om de vill ta långsiktiga och hållbara beslut som ger hela vår kommun förutsättningar att utvecklas. En skola i Långviksmon är inte ett beslut som ligger i linje med utveckling, snarare ett beslut som på sikt leder till avveckling.

Avslutningsvis något om kommunens vision om 65 000 nyfikna, den kommer inte att nås genom att ständigt flytta de yttre gränserna närmare stadskärnan.

Realist

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy