Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet

Insändare
INSÄNDARE: Privat bolag ska inte behöva bygga skolor åt Ö-viks kommun

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skolan som det skissats på i Långviksmon. Skiss: Fuab

Annons

Ny skola i Långviksmon. Utveckling eller avveckling? Problemet med den idén är att de enda som vinner på det är FUAB och Långviksmon. Ingen annan. För att få vår bygd att blomstra behöver vi dra åt samma håll utan att ett aktiebolag sår split i bygden med påhittade siffror om byggkostnader och elevunderlag. Med denna idé kommer vi efter väg 352, cirka 30 elever, att flyttas till Björna. Är detta utveckling?

Annons

Annons

Ibland behövs en plan B men vad har hänt med plan A? Plan A bör vara att vi har kvar våra skolor där de behövs och inte att ett privat aktiebolag ska behöva bygga skolor åt kommunen. Kommunen ska stå för vård, skola och omsorg i hela kommunen. De säger att vi ska se det som en satsning från kommunen men hur kan det vara det när kommunen varken kommer bygga eller äga skolan?

Vad är det som gör att FUAB vill bygga just en skola och varför finns den möjligheten bara just nu? Vad vet de som inte vi vet? Varför skulle det inte gå att spara på idén till om tio-tjugo år i fall kommunen då väljer att helt ta bort sina åtaganden i vårt område? Man säger att det är en plan B, varför då inte använda den som det?

Varför vill de bygga något som vi redan har istället för att bygga något som bygden verkligen behöver, som ett trygghetsboende? För att utvecklingen på landsbygden ska kunna gå framåt behövs trygghetsboenden till våra äldre så att det naturliga generationsskiftet kan ske i våra byar. Vad är det de vinner på att bygga just en skolbyggnad?

Även om ett nybygge av en skola i Långviksmon låter långsiktigt hållbart och roligt anser jag att detta är avveckling och ytterligare ett steg i centraliseringen.

Urskogsbo

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy