Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet

Insändare
INSÄNDARE: Ny skola är en möjlighet för övre Gideälvdal!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skolan i Långviksmon ska bland annat innehålla två förskoleavdelningar, tre klassrum och matsal. Skiss: Fuab

Annons

Vilken möjlighet för övre Gideälvdal! Wow. Tänk att ett företag vill bygga en ny skola i ett område som har varit under nedläggningshot i väldigt många år. Tänk att få vara boende i det området och ha möjlighet att profilera hela området med denna nysatsning!

Tänk att barnen kan gå i större klasser med fler klasskompisar än vad det är nu. Tänk att det läsåret 2025/2026 (enligt statistik fr. 2019) kan gå åtta barn i förskoleklass istället för fem (Hemlingskolan) eller tre (Trehörningsjöskolan). Tänk att som elev få sju klasskompisar istället för två (om du annars skulle gått i Trehörningsjöskolan). Tänk att vara den som letar efter boende utanför staden och se att en ny skola är byggd där skolan är profilerad kanske mot hållbarhet eller varför inte friluftsliv. Tänk att som pedagog få möjlighet att vara med i processen kring när ens arbetsplats utformas. Det kanske finns någon detalj som skulle underlätta arbetet i skolmiljön som är svårt att få till med en äldre byggnad utan stora kostnader. Nu finns chansen!

Annons

Annons

Tänk en utomhusmiljö där det finns plats för rörelse och stora ytor. Fotbollsplan, tennisbana, stora gröna skolgårdar. Kanske kan barnen lära sig att odla och kanske finns det fruktträd samt bärbuskar. Tänk att du som förälder kan engagera dig om du vill och hjälpa till att forma den miljö som du vill att dina barn ska vistas i. Tänk vilka friluftsdagar det kan vara med pimpling på sjön under vintern och vollybollspel på stranden under sensommaren. Tänk vilka förutsättningar en ny skolbyggnad kan ge för hela norra området. Området kommer att synas och alla som letar boende ser området med nya ögon.

Att en ny skolbyggnad byggs i Långviksmon medför inte att byarna runt om kommer att dö ut. Vad tyder på att alla helt plötsligt vill flytta in i centrala Långviksmon bara för att en skolbyggnad byggs där? Folk kommer i fortsättningsvis även välja bostad efter vart de trivs och vilja bo utanför byarna eller i andra närliggande byar.  Wow, vilken möjlighet för övre Gideälvdal!

Boende i övre Gideälvdal

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy