Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Härnösand

Insändare
INSÄNDARE: Hur många aktiva företag finns egentligen i Härnösand?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Rådhuset i Härnösand.

Bild: Gunnar Stattin

Annons

Tar mig friheten att ifrågasätta uppgifterna om 1500 företag(are) i Härnösand verkligen stämmer. Vårt kommunalråd Andreas Sjölander och näringslivschef Petra Forsström lovar i en insändare 31/3-21 att under året ringa 1500 samtal till stans företagare. Hur har man kommit fram till den siffran?

Annons

Annons

Förmodligen genom antalet bolag registrerade hos Bolagsverket. Långt ifrån alla bolag har dock verksamhet och anställda utan upprättas av andra skäl. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) hade Härnösand 2019 1394 "företag" och tillsammans med de 100 "nya företag" som presenterades i TÅ tidigare i år skulle det utgöra de 1500 företag(are) som åberopas. Problemet är att enligt SCB sysselsatte dessa företag cirka 1600 personer.

Det skulle alltså betyda att alla Härnösands- företag är solo(ensam)företag vilket naturligtvis inte stämmer. Verkligheten är att i  EN verksamhet kan flera bolag ingå (koncernupplägg med mera) Fastighetsbranschen är ett typiskt exempel. Ett känt Härnösandsföretag har ett 30-tal bolag i sin verksamhet. Vad kan då vara ett rimligt antal, 500- 600 företag? Kanske ingen vet det exakta antalet, kunde vara en uppgift för Näringslivskontoret att kartlägga - fakta är aldrig fel.

Bert

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy