Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet

Insändare
INSÄNDARE: ”Våra skolor i Gideälvdal har varit hotade så länge jag kommer ihåg”

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Hemlingskolan.

Bild: Maria Edstrand

Annons

Ända sedan min gammelfarfar var liten har vårt område, Gideälvdal, förändrats. Förr fanns det byskolor i alla små byar. Förr fanns det många barn i alla byarna. Det var förr.

År 2003 är den första gång som jag kommer ihåg hur hoten om skolnedläggning började. Vi gjorde stora gula skyltar ”Låt landsbygden leva” och gick i en manifestation i stora staden Örnsköldsvik. Det var några år sedan jag gick i Hemlingskolan minst sagt. En skola där jag har vuxit som person, lärt mig sociala färdigheter och trivts. När jag gick i Hemlingskolan var snittet 9-12 elever per klass och nej, man fick inte gå till macken för att handla något extra gott att äta. Man fick inte ens lämna skolgården och det gjorde vi inte heller. Nu vet jag inte vad som gäller med det, eftersom tankar om att både mack och affär kommer att gå i konkurs om skolan flyttar 9 km.

Annons

Annons

2019 startade de senaste tankarna på nedläggning av skolorna i Gideälvdal. Men, med en liten viktig detalj. Ett företag vill SATSA i vårt område på att bygga en ny skola. De vill med det säkra att det finns en skola i områdets övre del under 20-25 år (ja, hyreskontraktet blir så länge). Elevunderlaget blir liknande i båda alternativen så jag skulle fortfarande klassa det som en mindre byskola med familjär känsla. 

Jag tänker så här: Det har kommit nedläggningshot mot våra skolor så länge som jag kommer ihåg. Jag tror inte att det kommer att förändras om vi behåller de nuvarande skolorna. Har kommunens politiker inte på snart 20 år kunnat ge övre Gideälvdal en långsiktig lösning så tror inte jag att det kommer att ske nu heller. Om vi inte låter detta företag satsa på området och bygga den gemensamma skolan!

I den bästa av världar hade vi fått ett långsiktigt kontrakt för länge sedan i detta område. Den enda lösning som jag ser är att välja det långsiktiga alternativet. Om det blir en nästa gång med nedläggningshot mot dessa skolor har vi inte någon ”plan B” med en ny skola mellan de två befintliga. Kanske blir det då att alla barn flyttas till Björnaskolan, något som jag ser som det sämsta alternativet.

Annons

Innan du blir upprörd över att hur man kan föreslå att slå ihop två skolor och placera denna byggnad mitt i mellan de två övriga: försök att fundera ur ett större långsiktigt perspektiv. Låtsas att det gäller ett område utanför Kiruna. Vad tycker du hade varit den bästa lösningen utan att blanda in känslorna med de förutsättningar som finns idag?

Föräldrar som vill se en förändring

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy