Annons

Annons

Annons

Annons

Så påverkar coronaviruset Härnösand

Insändare
INSÄNDARE: Nu ringer vi 1500 samtal till Härnösands företagare – räcker de insatser vi gör?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Förbud mot alkoholservering, reglerade öppettider och annat styr vi inte över. Men vad mer kan vi göra för att inte fler företag ska falla strax innan samhället så smått kanske kan börja öppna upp?", frågar sig Petra Forsström, näringslivschef Härnösands kommun, och Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande (S) Härnösand.

Bild: Gunnar Stattin, Hanna Persson, Martin Lindström

Annons

Restaurangerna Brygghuset och Brygghuset By the park går i konkurs. Mycket tråkigt tycker vi och många andra härnösandsbor och besökare. Snart är det sommar och vi kommer att fortsätta att hemestra, svemestra och kryssa till Härnösand. Vi längtar efter att få gå på lokal, samlas och träffa vänner. Caféer och restauranger är viktiga inslag i stadsbilden. De ger liv och rörelse i stadskärnan.

Annons

Restaurangbranschen är en bransch som under pandemin haft något som kan liknas med näringsförbud. Förutsättningarna för ett hållbart kassaflöde är mycket tuffa. Låt oss hoppas att vi tillsammans kan hålla ut och stötta varandra.

Annons

Ända sedan pandemins start har vi på Härnösands kommun arbetat aktivt med att försöka stötta våra lokala företagare. Vi har tillsammans med HNEF, HÄR och Svenskt Näringsliv tagit fram 29 åtgärder, exempelvis har vi:

■ Efterskänkt tillsynsavgifter

■ Reducerat hyror

■ Givit anstånd med avgifter, som exempelvis el, vatten, värme via HEMAB

■ Stöttat via vår unika Företagsakut

■ Köpt presentkort till personal för att stötta lokala handlare, caféer och restauranger

■ Köpt jultallrikar till boende och personal

■ Gjort kampanjer som Hemma bra ute bäst

Vi är stolta över det unika stödpaket vi arbetat fram och får fin återkoppling från företagen för det vi gör. Men räcker det? Vi rannsakar oss själva och frågar - kan vi göra mer för företagen? Vad behövs för att vi inte ska falla på målsnöret?

Pandemilagen och allmänna råd styrs av regering och myndigheter på nationell nivå. Vi är en del av en helhet. Förbud mot alkoholservering, reglerade öppettider och annat styr vi inte över. Men vad mer kan vi göra för att inte fler företag ska falla strax innan samhället så smått kanske kan börja öppna upp?

Vi har som mål att ringa 1500 samtal till företagare i Härnösand i år. Har vi inte ringt dig ännu – får du gärna ringa oss. Alla idéer på vad vi kan göra för att tillsammans klara krisen och se till att ha en attraktiv stad även efter pandemin är välkomna.

Petra Forsström, näringslivschef Härnösands kommun

Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande (S) Härnösand

Till toppen av sidan