Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Stora besparingar på Sollefteå sjukhus

Insändare
INSÄNDARE: Läkare: Politiska felprioriteringar har styrt sjukvården under pandemin

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det är i dag uppenbart att ”rätt” åtgärder för att begränsa covid-19 och svenska medborgares död inte har fattats under coronapandemins första år", skriver läkaren Per Svensson som även kritiserar Region Västernorrlands förslag att ta bort respiratorvården från Sollefteå sjukhus.

Bild: Robban Andersson

Annons

Jag skrev en insändare i Tidningen Ångermanland den 24 mars 2020 med rubriken ”Coronasmittade riskerar att dö av politiska beslut”. Jag var då ofrivilligt ”strandsatt” i Gambia. Det har nu gått ett år.

Jag påstod i min insändare för ett år sedan att politiker länge genom felprioriteringar försummat svensk sjukvård. Sjukvård kostar pengar. Redan innan coronapandemin gick svensk sjukvård ”på knäna”. Nu när sjukvården dessutom ska ta hand om ”corona”, ökar belastningen ytterligare. Sjukvården kan inte utföra de uppgifter medborgarna förväntar sig. Utan pengar till sjukvården riskerar befolkningen att dö i köer till transplantationer och canceroperationer, förutom de människor som idag faktiskt hela tiden dör i covid-19.

Annons

Annons

Jag påstod också att politikerna var rädda redan för ett år sedan. Rädda att de inte skulle kunna skydda framförallt de gamla i den svenska befolkningen från covid-19. Det är de gamla och äldre som blivit offer för de politiska besluten, min egen far inkluderad. På äldreboenden har människor dött på grund av begränsningar i både sjukvårdsutrustning och läkarbedömningar. Att de äldre har lämnats åt sitt öde, många att dö i ensamhet, är väl i dag uppenbart. Och nu har våra svenska politiker svårt att överhuvudtaget få vaccin till Sverige för att vi skall kunna lägga pandemin bakom oss.

Det är i dag uppenbart att ”rätt” åtgärder för att begränsa covid-19 och svenska medborgares död inte har fattats under coronapandemins första år. Om man i dag räknar krasst så dör det lika många svenskar varje dygn som det totalt har dött i våra skandinaviska grannländer. Istället för medicinsk hänsyn har osamordnade irrationella politiska felprioriteringar fått styra vad sjukvårdens begränsade pengar skall användas till.

Och eländet stannar inte här. Nu finns ett förslag om att ett akutsjukhus kan existera utan möjlighet till respiratorbehandling! Respiratorbehandling är också akut livräddande för covid-patienter. Ett akutsjukhus utan respiratorbehandling är en medicinsk paradox!

Per Svensson, intensivvårdsläkare och psykiater från Österforse

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy