Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Stora besparingar på Sollefteå sjukhus

Insändare
INSÄNDARE: Sollefteås kommunalråd: Förslaget om respiratorvården måste stoppas av regionpolitikerna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Emma Wallenius

Annons

Vi var många som under måndagens presskonferens lyssnade intensivt till region Västernorrlands tjänstepersoner som presenterade arbetsmaterialet gällande besparingarna som är tänkta att beslutas om inom en snar framtid, nu under våren.

Region Västernorrlands situation är pressad både vad gäller ekonomin och personalförsörjning, det är kanske därför extra viktigt att inga beslut fattas som ytterligare försämrar denna situation. Under presskonferensen var ”tillgänglighet” ledordet och man lyfte en hel del statistik och jämförelser med övriga Sverige, så kallad ”hårda fakta”. Man talade däremot ingenting om verkligheten vi lever i här, om att vi är ett stort län till ytan och med i många fall bristfällig och undermålig infrastruktur i form av dåligt underhållna vägar, bristfällig mobiltäckning och avsaknad av tågförbindelser.

Annons

Annons

I arbetsmaterialet går tjänstemännen fram med förödande sparförslag, bara i Sollefteå ska bland annat 10 vårdplatser plockas bort och att regionen planerar att avveckla invasiv ventilatorbehandling (respiratorbehandling) på Sollefteå sjukhus, med två platser.

Den många gånger livsavgörande ventilatorbehandlingen vill man med andra ord plocka bort från Sollefteå sjukhus och den tryggheten som denna intensivvård innebär vill man beröva människorna som bor här i inlandet. Det är magstarkt, inte minst i ett läge när man kanske ändå trodde att regionen skulle sluta skära ner på vitala delar av vårt sjukhus, det borde räcka med neddragningar och centralisering från Sollefteå sjukhus nu.

Jag hoppas att våra förtroendevalda i regionen ser till hela länets befolkning och trygghet, anpassar kartan efter vekligheten, tar vara på de idéer och det engagemang som finns lokalt hos personalen på våra sjukhus och avfärdar förslaget om att plocka bort den många gånger livsavgörande ventilatorbehandlingen vid Sollefteå sjukhus

Det jag tog med mig från presskonferensen var en känsla av en karta som inte stämmer överens med verkligheten. Nationell statistik på ”optimala enheter”, patienter per enheter, centralisering och ”skalfördelar”. Detta i ett län där avstånden är långa, kommunikationerna dåliga och befolkningen utspridd. Små enheter och mindre sjukhus måste också få möjlighet att finnas kvar och utvecklas. Framför allt så måste akutsjukvård och intensivvård finnas så att den täcker hela länet och inte enbart kusten.

Annons

Annons

Som tur är har förslagen i skrivande stund ännu inte behandlats av regionpolitikerna, än finns hopp om framtiden. Jag hoppas att våra förtroendevalda i regionen ser till hela länets befolkning och trygghet, anpassar kartan efter vekligheten, tar vara på de idéer och det engagemang som finns lokalt hos personalen på våra sjukhus och avfärdar förslaget om att plocka bort den många gånger livsavgörande ventilatorbehandlingen vid Sollefteå sjukhus.

Johan Andersson (C), kommunalråd Sollefteå

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy