Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Insändare
INSÄNDARE: Replik: Varför blunda för det ena men bli upprörd över det andra?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Replik på Tomas Izaias Englunds svar direkt under insändaren ”Magstarkt av ledarskribent att kräva fortsatt kärnkraftsdrift” (Allehanda 20/2).

Bild: Izabelle Nordfjell

Annons

Annons

Långsiktiga spelregler för energisektorn har ett egenvärde. Det är precis det som minoriteten i riksdagen nu försöker rasera. Kärnkraften har samma villkor som  vatten-, vind- och värmekraft. Kostnaden för att åstadkomma stabilt pris och stabil tillgång är mindre än att satsa på den dyrare kärnkraften. Den har för långa ledtider ur ett klimatperspektiv. Den är inte förnybar. Varför skulle Sverige använda denna begränsade resurs före länder som saknar alternativ? Det finns ett samband till kärnvapen (jämför Nordkorea och Iran).

Kärnkraften har ibland varit svår att planera på grund av haverier i gamla reaktorer, men det har inte diskuterats i liberal press. Först nu ser vi lösningar i form av batterier i elbilar och speciella lager, vätgasproduktion med mera. Att speciellt stödja kärnkraft i egenskap av ”systemupprätthållande” är ett bakåtsträvande förslag. Om man jämför med 2014 har kärnkraften minskat med 20 procent, vindkraften ökat med 200 procent och överskottet med 60 procent. Energisektorn har aldrig gått bättre!

Energimyndigheten påstår att vi klarar oss utan kärnkraft om 20 år. Den som har motsatt uppfattning eller tror det blir elbrist om ytterligare 20 år bör redovisa skälen. Vi har idag bättre möjligheter att exportera och importera kraft vid tillfälliga över- och underskott. Under en överblickbar framtid kommer det svenska elöverskottet att öka ytterligare och regionala skillnader minska med ökad elöverföring. Skulle elintensiv produktion se hinder för expansion i södra Sverige är Norrland ett bra alternativ. Alltsedan sågverksdöden på 30-talet har vi ständigt tappat industrijobb utan att någon i söder reagerat.

Annons

Vet du Tomas, att vi exporterar 27 gånger mer till Polen än vi importerar? Varför blunda för det ena men bli upprörd över det andra?

Styrelsen för Naturskyddsföreningen i Örnsköldsvik genom Helen Forsgren, Ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan