Annons

Annons

Sollefteå får nytt regemente

Insändare
INSÄNDARE: Bygg inga nya regementsbyggnader i Sollefteå – återknyt till historien på I21-området

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Skall man återskapa Sollefteå som garnisonsstad så kan man inte negligera betydelsen av byggnaders icke-materiella värden. Dit hör stadens och kommunens traditioner som både sitter i husen på kasernområdet och i den lokala befolkningens minne", skriver Bengt Johannisson.

Bild: Johannes Sjödin

Annons

Återskapandet av Sollefteå som en viktig plats i ett slagkraftigt och rikstäckande svenskt försvar har väckt stor uppmärksamhet. Bland annat har Dagens Nyheter publicerat två stora artiklar i ärendet (26 och 27 februari). Vid återupprättandet av Sollefteå som ett militärt kompetenscentrum genom I21:s pånyttfödelse är två frågor centrala. Hur snabbt kan det ske och till vilket pris? Kommunen vill att det skall ske snabbt och det genom återbruk av befintliga lokaler. Då skulle verksamheten kanske kunna vara igång 2023. Vår överbefälhavare Micael Bydén vill med Fortifikationsverkets utredande som stöd bygga en helt ny anläggning. Det alternativet skulle innebära byggstart 2023 och färdigställande 2029.

Militärledningen, den som vi förväntar oss skall agera snabbt och beslutsamt när landets säkerhet är hotad, verkar i sin fredstidsplanering vara högst senfärdig. Istället för att demonstrera handlingskraft förefaller man ta det nya försvarsbeslutet som en plattform för maktdemonstration genom att kräva en orimlig lång planeringstid som säkert leder till ännu större krav på  resurser än de som nu är inplanerade. Det verkar som om Micael Bydén är mer angeläget att bli ihågkommen för de hus han låter uppföra än att snabbt och effektivt skapa morgondagens I21 i nygammal byggnadsdräkt. Detta beteende hör tyvärr många makthavare till.

Annons

Annons

Med detta sagt vill jag erkänna att jag har personliga anknytningar till Sollefteå, och inte minst då till I21s originalbyggnader. De uppfördes för 110 år sedan av vårt dåvarande familjeföretag F A Johannisson med min farfars bror Frans som entreprenör, hans son Ernst som verksamhetsledare och min farfar Johan som murarmästare. Min farbror Gunnar var under sin militära karriär en period knuten till I21. Själv gjorde jag senare delen av min rekryt – jag började vid T4 i Skövde – vid T3 (januari-augusti 1962). Sollefteå och verksamheten under den tiden har gjort livslånga intryck på mig. 2012 kunde några av oss på plats fira 50 års-jubileum. Det blev för oss alla ett mycket känslosamt återseende av kamrater och plats.

Vi får hoppas att Micael Bydén tittar ut genom de dörrar som han lovar hålla öppna inför det avgörande beslutet om byggnationen för det framtida I21. Och att han genom dörrarna då inser värdet av att anknyta till historien

"Det sitter i väggarna" har varit ett mycket uppskattat program i SVT. Lärdomen därifrån är att skall man återskapa Sollefteå som garnisonsstad så kan man inte negligera betydelsen av byggnaders icke-materiella värden. Dit hör stadens och kommunens traditioner som både sitter i husen på kasernområdet och i den lokala befolkningens minne. Denna resurs är naturligtvis svår att bekräfta med hårda fakta. Men vi vet hur angelägna krigsskadade länder varit om att återskapa de stadsmiljöer som en gång gav platserna – och med dem människornas – identitet.

Annons

Annons

Vi får hoppas att Micael Bydén tittar ut genom de dörrar som han lovar hålla öppna inför det avgörande beslutet om byggnationen för det framtida I21. Och att han genom dörrarna då inser värdet av att anknyta till historien. Beröva inte Sollefteå dess själ!

Bengt Johannisson, professor emeritus i entreprenörskap vid Linnéuniversitetet

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy