Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kramfors

Läsartext
Ett år i coronakarantän

Detta är en läsartext.

Snön på altanen går långt upp över dörrhandtaget. Fotot är taget i normal ögonhöjd. Inte en chans att kunna öppna dörren förrän snön är borta. Foto: Karl-Anders Nordström

Annons

Ett plötsligt dån stör tv-tittandet. Jag går för att se efter vad som orsakade dånet. När jag kommer ut i köket, ser jag på en gång vad som hänt. Snön har rasat från taket!

Snödrivan går upp över halva altandörren! Där går det inte att komma ut, förrän snön smält. Det ger samma känsla som karantänen ger. Sedan den 15 mars 2020 har min fru och jag varit i frivillig karantän på grund av smittorisken. Antalet gånger vi varit utanför tomten går att räkna på fingrarna.

Ja, inte trodde jag när jag i januari ifjol hörde talas om covid-19, att det fortfarande skulle innebära konsekvenser för ens levnadssätt ett år senare.

Annons

En av våra få visiter utanför hemmet, var en akut resa till Örnsköldsviks sjukhus. Min fru Birgit hade snubblat på dammsugarsladden och fallit så att hon fått ont i ryggen. Det konstaterades att hon hade en kotkompression i veka livet. Det blev att åka hem och äta smärtstillande för henne.

Då förändrades vardagslivet för oss. Birgit behövde hjälp att komma i och ur sängen, ta sig till toaletten, klara av att duscha osv. Det betydde att vi fick anlita Kramfors kommuns hemhjälp morgon och kväll. Efter någon månad tyckte Birgit, att det räckte med att de kom på morgnarna.

Annons

Vi hade ingen kontakt med den kommunala hemhjälpen tidigare, så det blev en ny bekantskap. En mycket trevlig bekantskap dessutom! 07.30 – 08.30 varje morgon hör man dörrklockan pingla och ett glatt ”god morgon hur står det till idag?”

Hemtjänsten var alltså en ny och angenäm bekantskap. De inte bara kom och hjälpte Birgit varje dag utan fixade också stöd för att komma ur sängen, duschstol, toalettlock med armstöd, rullator och en tensmaskin att använda för att förebygga smärtor.

Ronja övervakar att Birgit tar sig från sovrummet till badrummet. Foto: Karl-Anders Nordström

Jag tycker det är ett litet plus faktiskt att det är så många olika personer som kommer. Alla (och här räcker inte fingrarna till!) utan undantag har varit trevliga och har skött sitt uppdrag utan någon som helst anmärkning. Nu är det bara spännande att se vem det är som kommer.

Annons

I samma veva fick vi också trygghetslarm installerat. Man får verkligen en känsla av trygghet, när man ser att lysdioden på den installerade högtalaren lyser.

Den 23 februari vaccinerades vi första gången mot covid-19. Det betyder att vi kommer ur karantänen tidigare än vi kan komma ut på altanen! Man trodde ju inte att man skulle få abstinensbesvär för att man inte har ”fått” gå på Ica och handla, men det kommer att vara en skön känsla av frihet, när man går till affären första gången om en månad eller så.

Karl-Anders Nordström

Näraskribent

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy