Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggningshot mot ett stort antal skolor och förskolor i Örnsköldsvik

Insändare
INSÄNDARE: Det går inte att marknadsföra sin by om skolan är nedläggningshotad

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att Trehörningsjöskolan hotas upprör, insändarskribenten.

Bild: Arkivbild

Annons

Vi har sett både i närhåll och på andra platser i Sverige där människor gått samman och aktivt arbeta för en utveckling och inflyttning i sin bygd. Flera har över förväntan lyckats vända en negativ utveckling till en positiv sådan.

Men ska ett liten ort lyckas måste några fundamentala incitament vara uppfyllda. Det absolut viktigaste är att skolan finns kvar. Grundskola och förskola. Dessa kriterier måste finnas på plats. Utan undantag! Utan denna grundbult flyttar inga familjer in, bara ut.

Annons

Annons

Utan skola har de lokala företagen stora svårigheter att rekrytera arbetskraft, utan det försvinner också annan nödvändig service som affärer, bensinmack och räddningstjänst. Det är tyvärr utflyttningens konsekvenser. Exemplen är många, läggs skolan ner dör bygden sakta sotdöden. Det är inget man bara tror, det är något man sett hända på dessa olyckliga platser.

Örnsköldsviks kommun verkar tyvärr ha svårt att ta ansvar för kommunens yttre delar. Annat kan man inte tolka deras utredningar och uttalanden som gjorts under en längre tid nu.

Kommunens uppgift är väl att stötta och hjälpa, inte stjälpa?

Undertecknad hoppas att vi tolkat detta fel och förväntar oss ett för vår bygd positivt beslut i skolfrågan. Behåll de befintliga skolorna i Hemling och Trehörningsjö. Ge dessa orter lugn och ro så vi som bor i och älskar vår bygd får möjlighet att planera och arbeta för utveckling. Först då har vi möjlighet att marknadsföra våra byar.

Mats Hägglund 

Trehörningsjö

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy