Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Torsten Trollsås tillbringade 20 intensiva år på Hägglunds – gladdes åt framgångarna

Annons

Torsten Trollsås, Umeå, avled den 9 december 2020 efter en tids sjukdom. Han blev 91 år. Närmast anhöriga är hustrun Asta och barnen Elisabeth och Anders med familjer.

Torsten växte upp i Trollsåsen i jämtländska Krokom. Efter realskola i Östersund blev det studentexamen vid Härnösands Tekniska Gymnasium. Själv hade Torsten tänkt sig att bli lärare men på pappans inrådan blev ingenjör målet för utbildningen.

Annons

Efter militärtjänst arbetade Torsten som konstruktör på Scania Vabis i Södertälje. Han läste till civilingenjör på KTH i Stockholm. Han gifte sig med Asta.

Efter några år hos Zander & Ingeström och Scania Vabis kom möjligheten att ändå prova på läraryrket när han värvades till en lektorstjänst vid Härnösands Tekniska Gymnasium.

Efter fyra års undervisande fick Torsten ett stipendium för att studera och undervisa vid Fluid Power Institute i Milwaukee, Wisconsin, USA. Där fick han då kontakt med Bo Södersten som på uppdrag av Hägglund & Söner studerade hydraulikindustrin i USA.

Annons

Åter i Sverige fick Torsten ganska omgående erbjudande att delta i den ambitiösa satsningen på Hägglunds nya hydraulmotor, med just Bo Södersten som ansvarig.

Detta blev starten på Torstens mer än tjugo intensiva år hos Hägglunds, i olika befattningar, där företagsledningen såg behov av hans kunnande klokskap och ledaregenskaper.

Företaget växte och förändrades så Torsten med familj fick byta bopålar många gånger, sällan blev det mer än fyra år på varje plats. Gullänget, USA, Gimåt, Tyskland, Ö-vik. Med oräkneliga resdagar däremellan.

Torsten hann med att vara ansvarig för marknadsföring i hela världen av såväl hydraulmotorer som bandvagnar och även för tyska dotterbolaget.

Sjukdom tvingade honom att trappa ner i förtid. En tid som vd för ITH, Institutet för Tillämpad Hydraulik. Efter pensionering flyttade Torsten och hustru Asta till Umeå och närheten till dotter och barnbarn.

Men en stor del av hans hjärta fanns kvar i Ö-vik och Hägglunds. Att han gladdes åt framgångarna för det han aktivt varit med om att bygga upp vittnade vetgiriga frågor om när vi träffades eller talades vid.

Annons

Det får duga brukade Torsten säga om de hälsoproblem som gjorde sig påminda.

Omtyckt av alla, arbetskamrater som ledning, en mentor som tog sig tid för sina medarbetare, lyssnande, med lågmäld ledarstil, omtänksam, rak och öppen.

Många arbetskamrater och vänner i hela världen kommer att sakna Torsten. Men många fina minnen har vi kvar.

För arbetskamrater inom Hägglundsföretagen

Åke Pramstig

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy