Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggningshot mot ett stort antal skolor och förskolor i Örnsköldsvik

Insändare
INSÄNDARE: Moderaterna: En krigsförklaring från Socialdemokraterna mot alla barnfamiljer i Ö-viks kommun

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

M-politikerna Jeanette Karlsson, Annica Jonsson, Lars Näslund.

Bild: Privat, Hanna Persson, Mikael Nordstrand

Annons

Konsultförslaget avseende nedläggningar av Örnsköldsviks skolor är fullkomligt galet. Om Socialdemokraterna har tänkt att verkställa detta så är endast det en anledning nog för alla kommuninvånare att inse att de måste bort från makten 2022.

Det måste bli ett stopp på denna vettlösa nedläggningslusta som präglar vänsterstyret i Örnsköldsvik vad gäller skolverksamhet. Inte nog med den fortlöpande nedläggningen av Komvux, en i sammanhanget ytterst billig kärnverksamhet och en självklarhet för en stad av Örnsköldsviks storlek. Nu börjar man även rycka i stora mängder av våra grundskolor och förskoleverksamheter.

Inte mindre än femton (15!) grundskolor och tjugotre (23!) förskolor i Ö-vik föreslås kunna stängas.

Annons

Nämnden fattade beslut att en utredning skulle tillsättas med fokus på följande områden: Kvalitet, kompetens, närhetsprincipen och lärandemiljöer. Och oavsett hur Socialdemokraterna dribblar runt och påstår i sammanhanget så är det som Anna-Britta Åkerlind (C) har skrivit: ”Den konsultrapporten kom som en chock! När ett av kriterierna man ska utgå ifrån stavas ’Närhet och trygghet’ så undrar man ju lite hur utredningsuppdraget förändrats över tid.”

Annons

Antingen har Socialdemokraterna/Sweco och Moderaterna helt olika syn på definitionen av ovanstående kriterier, eller så har man helt enkelt glömt bort huvudsyftet.

Moderaterna, tillsammans med övriga allianspartier, vet vad vi vill med skolan. Denna slakt av en ytterst viktig kommunal verksamhet måste stoppas. Skolan måste stärkas, inte försämras. Vi säger ett absolut nej till stordrift. Valmöjligheter och befintliga enheter måste prioriteras.

Vi moderater kommer att slå vakt om skolan och dess innehåll här i Örnsköldsvik, för det är precis denna slags verksamhet som våra dyrbara skattepengar ska användas till.

Denna cyniska nedmontering av allt som heter skola i Örnsköldsviks kommun känns faktiskt närmast som en krigsförklaring från Socialdemokraterna mot alla barnfamiljer i kommunen. Och vi är beredda. Moderaterna kommer göra allt för att säkerställa resurser till skolan, stoppa centraliseringen och slåss för våra barnfamiljer i kommunen.

En viktig parantes är också att skolans förvaltningsledning kostar drygt 30 miljoner mer än hela den sammanlagda grundskoleverksamheten i Örnsköldsvik. För att förtydliga: För tillfället 497,5 miljoner kronor kontra 467 miljoner kronor per år. Med det sagt, finns således möjligheter att omfördela resurser och förändra verksamheter utan att försvåra för barnfamiljer och riskera kvaliteten på skolan.

Annons

Annons

Jeanette Karlsson (M)                                       

Ordförande för Moderaterna Örnsköldsvik           

Annica Jonsson (M)                   

Gruppledare i kommunfullmäktige

Lars Näslund (M)                                           

Kommunstyrelsen                       

Carl Thunberg (M)

Arbetsutskottet

Annons

Annons

Till toppen av sidan