Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kramfors

Läsartext
"Soluppgång" lyser upp i Bollstabruk

Sedan drygt två år tillbaka finns konstverket ”Soluppgång” att beskådas i Bollstabruk. Det är konstnären Mats de Vahl Nyhamn Bjärtrå, som av Bollstabruk intresseförening fick i uppdrag att göra ett större konstverk.

Detta är en läsartext.

När frost och nysnö fastnat på "Soluppgången" ger det en extra utsmyckning den här årstiden.

Annons

Placeringen är på den tomt intill Tunsjövägen och Riksväg 90 där det tidigare stod ett hus som inrymt både Sohlens klädesaffär, försäkringskassa och en del andra verksamheter genom åren. Huset revs när ombyggnaden av vägen gjordes för några år sedan. Kramfors kommun som nu äger tomten har upplåtit marken för ändamålet. Bollstabruk intresseförening tyckte att grönområdet skulle få någon form av utsmyckning och idén om ett konstverk blev verklighet. Konstnären fick fria händer med utformningen men att industrihistorien på något vis skulle finnas med. En belysning har monterats inne mellan stålplåtarna och ljusskenet ger en fin kontrast till de olika motiven under den mörka delen av dygnet. Bollstabruk intresseförening har med bidrag från SCA, PEAB och privata donationer finansierat projektet. Konstverket har fått stor uppmärksamhet sedan det invigdes 2018 och får nog betraktas som ett av de finare i Kramfors kommun.

Annons

Annons

Mats de Vahl kallar verket för Soluppgång och beskriver det så här. ”Skulpturen består av tre delar som är uppbyggda av järnplåt. Den första delen beskriver historien med masugn och brädgård. Mittensektionen med älven som varit en förutsättning i den tidigare hanteringen av timret. Den tredje delen är en soluppgång i landskapet där solen representeras av en sågtrissa”.

Lars Sjödin

Näraskribent

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy