Målsättningen är att Örnsköldsviks kommun ska växa. Det är såklart viktigt ur många aspekter. Men så länge som den målsättning man har är att enbart själva stadskärnan, med de närmast liggande områdena, ska öka i antalet invånare så finns det inget med denna kommun som gör att den sticker ut.
Varför skulle man välja att bosätta sig just här, i en kommun som eftersträvar att vara precis som de flesta andra i Sverige? Ta en titt på invånarstatistiken i kommunen, den säger en del om att något måste göras annorlunda.
Människor som vill bosätta sig i eller nära städer kommer alltid att finnas. Men människor som vill bo i städer har egentligen inte någon stark anledning att bosätta sig just i Örnsköldsvik. Precis som när man ska marknadsföra en produkt gäller det att kunna erbjuda något som en stor målgrupp behöver och vill ha för att göra vinst. Något som är unikt och lockar. Gör man precis samma sak som majoriteten kommer man kanske inte sälja mindre – men man kommer garanterat aldrig att sälja mer eller bli ett starkare varumärke än de övriga.
Annons
Annons
Om våra kommunpolitiker satte sig ner och funderade på vad som är unikt med just vår kommun skulle det vara omöjligt att inte en betydande andel av argumenten landade utanför stadskärnan. Ja, vi har en fin stad med mycket att vara stolt över, men framför allt har vi områden åt samtliga håll utanför stadskärnan som skulle kunna vara kommunens enorma tillgång. Som skulle kunna vara unika för inte bara Västernorrland utan faktiskt även för Sverige.
En stark kommun i sin helhet skulle gynna både stad och landsbygd, en sanning som av någon outgrundlig anledning mest blivit känd som en klyscha eftersom ingen vågar ta steget. En dag kommer grupper med kommunpolitiker på olika platser i landet sätta sig ner och börja tänka på detta vis. Det tror jag vi alla kan vara säkra på, eftersom vi vet att behovet av allt vad landsbygden generar inte minskar utan tvärtom.
Tänk om Örnsköldsviks kommun kunde vara de som gick i bräschen. Tänk om man insåg potentialen i att vara den kommun som förknippades starkast med en god och nytänkande landsbygdspolitik. För människor som vill bo i städer kommer alltid finnas, men detsamma gäller människor som absolut inte vill det. Där finns en bortglömd grupp som skulle innebära en reell chans att öka invånarantalet i kommunen, vilket kanske är den minsta av alla fördelar med en stark landsbygd.
Jag hoppas på att 2021 blir gott nytt år. Ett år med goda och banbrytande beslut. Ett år där våra politiker kliver fram och visar att de vågar vara just kommunpolitiker och inte bara ledare för en stadskärna.
Sandra Sörlin