Annons

Annons

Annons

Snöoväder i Ångermanland – klass 3-varning utfärdad

Insändare
INSÄNDARE: Replik: Härnösands snöröjning är feministisk utan att kallas det

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

■ Replik på Sofia Mirjamsdotters ledare "Härnösand borde införa feministisk snöröjning – det är inte så tokigt som det låter".

Sofia Mirjamsdotter har helt rätt – och fel. Framkomlighet för alla är viktigt, samhällsekonomiskt och rättvist. Det kan kallas feministisk, jämställd, tillgänglig eller smart snöröjning. I Härnösand kallar vi det inget men har det sedan flera år. Huvudstråken för gång och cykel har samma höga prioritet som huvudstråken för biltrafik.

Annons

"Huvudstråken för gång och cykel har samma höga prioritet som huvudstråken för biltrafik", skriver Knapp Britta Thyr (MP), ordförande samhällsnämnden Härnösands kommun, i en replik på Sofia Mirjamsdotters ledare.

Bild: Gunnar Stattin

Annons

Inför upphandlingen av ny gatuentreprenad 2018 framförde den politiska referensgruppen ett antal kriterier som skulle vara vägledande. Däribland att framkomligheten för gång- och cykeltrafikanter, kollektivtrafiken och barn på väg till skolan är prioriterad. Sedan 2018 är standarden höjd så att redan vid fyra cm blötsnö och sex cm torr snö ska G/C-stråk röjas inom 8 timmar.

Enstaka gånger, som vid det kraftiga snöoväder som kom häromdagen, kan det vara nödvändigt att prioritera hårdare för att säkra samhällsviktiga funktioner och framkomlighet för exempelvis ambulans och hemtjänst. Därför gick kommunen ut i förväg och förvarnade om att gång- och cykelbanor och även villagator kanske inte skulle hinna bli snöröjda i tid som vanligt. Det gångna dygnet har varit extremt, men inte riktigt så allvarligt som vi befarade. Redan på tisdagskvällen var alla vägar farbara.

Med anledning av pandemin och belastningen på sjukvården har Härnösands kommun liksom Trafikverket också valt att ytterligare höja standarden för att om möjligt minska risken för halkolyckor så att vården inte ska belastas ytterligare. Därför sandar vi i högre utsträckning än vanligt.

Knapp Britta Thyr (MP), ordförande samhällsnämnden Härnösands kommun

Annons

■ SVAR DIREKT:

Tack för det upplysande svaret på min ledare! Det låter ju utmärkt att Härnösand redan tillämpar denna prioritering vid snöröjning. Vad den kallas är kanske mindre viktigt, men nog tycker jag att Härnösand kunde ge den ett namn och skryta om lite mer, då det är något att vara stolt över. Dessutom är det ett bra exempel för andra kommuner att ta efter.

Sofia Mirjamsdotter, politisk redaktör (lib) Tidningen Ångermanland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan