Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Personligt med Gunnar Fredriksson: Att fylla ”många år”

Detta är en läsartext.

Gunnar Fredriksson.

Annons

”Den som är försedd med ett bra huvud och varmt hjärta kan inte räkna med ett alldeles lyckligt liv, men väl ett nyttigt och välsignelsebringande”. (Martin Lönnebo).

Jag tror mig ha ett ganska bra huvud och likadant hjärta, efter de nittio åren jag helt nyligen firat, nämnda kombinationen kan visserligen krackelera ibland och då upplever jag lite eftertänksamt; måhända börjar ådrorna ställa till med nåt?

Det är väl ganska naturligt i min ålder att börja tänka på avslutningen även om jag skyggar. Nej, nej, jag vill leva, jag älskar det jag har omkring mig av saker och naturligtvis mitt kära viv och sönerna. Så än har jag inte börjat döstäda, en och annan pryl smyger jag ändå bort med. Men man ska akta sig för att kasta bort hytt som bytt. Hur många gånger har jag inte saknat böckerna, hopen av fullproppade kartonger litteratur som åkte ner i avgrunden i Må. Ja, ingen vill ju ha dem.

Annons

Annons

En stor respekt förföljer mig, liksom för de allra flesta; den förödande coronapandemin. Jag skulle vilja kalla den för det 3:e världskriget. Så många människoliv som då gick till spillo ska den väl ändå inte hinna med. Priset för den hemska tilldragelsen i världshistorien var orimliga 26 biljoner i svenska kronor och omkring 75 miljoner människoliv spilldes (Källa:Illustrerad Vetenskap, Bonniers). Det är ändå upp till var och en att hjälpa till i det vi människor ställt till med. Aldrig kommer det gå, att röra i den sörjan. Vem eller vilka som bär skulden blir i dunklet gömt.

Ändå; det finns än värre frågor att brottas med; svälten i världen där alla lider ohyggliga kval, främst barnen och kvinnorna. Dessa ohyggligheter anstår inte vår skapelse. Vi i den så kallade ”rika världen” överkonsumerar och tvingas bygga höga torn med jättelika vingar på både renens och människans marker för att tvinga energi ur luften för än mera konsumtion.

Gryning och skymning kan vara svår att skilja på.

Nu när skymningen kommer vid 2-tiden på dagen och mörkret faller tungt blir dagarna på nåt sätt kortare. I varje fall sa man så förr, då gällde just inte annat än innearbete i fotogenlampsljuset. ”Dagarna är korta nu", sa man och fick skynda på.

Annons

När man avverkat 90 år kan man göra jämförelser. Men det är inte alltid så lämpligt att titta bakåt. Först kryper små händelser fram, sedan kan de bli större och större, då tar jag till rådet; titta aldrig bakåt och inte framåt heller utan håll dig till nuet. Det borde finnas kurser för oss äldre med inriktning på nuet, det skulle va hälsosamt.

Men låt oss alla vara gladeligen nöjda/ då och då få fylla år och fröjda/ Över årstidsväxlingarnas gång/ skiner en himmel med fågelsång/ Jag tror på den goda vänskapen/ den goda kärleken/ ska rädda världen ifrån smäleken

Å du läsarn, att fylla ”många år” är inte precis nån prestation, det har ju bara blivit så!

Gunnar Fredriksson

Näraskribent

gunfred1@hotmail.com

Annons

Annons

Till toppen av sidan