Annons

Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Spretiga oppositionen får inte ens ihop en budget – regionens majoritet enda alternativet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nu i november beslutade Region Västernorrland om budget för 2021. Vi kunde då konstatera att sittande majoritet är det enda alternativet. Majoritetens budget innebär förstärkning inom primärvården, förbättringar för kollektivtrafiken och rymmer även investeringar för att modernisera våra sjukhus. Men hur ligger det till med oppositionens förslag?

"När oppositionen spretar och lägger fram sina önskebudgetar tar vi i majoriteten fortsatt ansvar för Region Västernorrland", skriver företrädare för majoriteten.

Bild: Hanna Persson

C skriver i sin skuggbudget att de erbjuder ett nytt ledarskap. Tillsammans med vilka undrar vi? Centern är med och styr i 18 av landets 21 regioner, vilka hade man tänkt samarbeta med här? Vi noterar att ni efter ytterligare ett år i opposition inte ens har klarat av att samlat en opposition i en gemensam skuggbudget för att visa på kompetens nog att styra.

Annons

Annons

Och döm om vår förvåning när oppositionsrådet går upp i budgetdebatten och föredrar, inte oppositionens skuggbudget, för någon sådan finns ju inte, utan Centerns. Vad tycker övriga oppositionspartier om det?

Kristdemokraterna vill förstatliga vården samtidigt som de vill sätta punkt för ”centraliseringsivern” i regionen. Vad är förstatligande om inte centralisering? Vi kan också konstatera att den enda miljon extra som KD satsar på primärvården jämfört med majoriteten ska räcka till väldigt mycket.

De partier i oppositionen som verkar ha mest gemensamt är Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet. De vill båda skrota kulturen och administrationen. Men vem Sjukvårdspartiet vill ska snabbutreda deras omfattande förslag på organisationsförändringar när de ska skrota i stort sett alla regionens stödfunktioner har de i sin skuggbudget inte förklarat. Och de har inte heller förklarat det på något annat sätt...

Vänsterpartiet driver som vanligt en politik där allt gammalt ska vara kvar samtidigt som allt nytt ska införas. Kanske har de en sedelpress på kansliet i väntan på maktposition då de kommer höja skatten till nya toppnivåer.

Skribenterna Roger Johansson (S), Anna Proos Strandh (M) och Sarah Karlsson (L).

Bild: Gunnar Stattin, Anders Liden, Ove Öst

Annons

Så när oppositionen spretar och lägger fram sina önskebudgetar tar vi i majoriteten fortsatt ansvar för Region Västernorrland. Genom våra prioriteringar förstärker vi primärvården, förbättrar för barn och unga med psykisk ohälsa och förändrar vården mot en förstärkt närsjukvårdsorganisation. Vi gör det utan vare sig sedelpress, skattehöjning eller dumsnåla besparingar. Men bättre lycka nästa år önskar vi övriga partier. Kanske kan ni presentera ett realistiskt alternativ då?

Roger Johansson, gruppledare Socialdemokraterna

Anna Proos Strandh, gruppledare Moderaterna

Sarah Karlsson, gruppledare Liberalerna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan