Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Personligt med Gunnar Fredriksson: Höga kusten skiner som aldrig förr!

En ny bok igen om Höga kustens skimrande landremsa har sett dagens ljus. Från den mångomskrivna Sandöbron i söder, jämsides med nya leden över Ångermanälven, till legendariska fiskelägena Skeppsmalen och Skagsudde i norr. På kustbandets cirka 8 mil, trängs upplevelserna i rad med historien och nutiden i varje mening.

Text: 

Detta är en läsartext.

Gunnar Fredriksson skriver om den nya boken "Höga Kusten – Ett världsarv i mitt hjärta", av Anita Ekberg som är bördig från Örnsköldsvik.

Annons

Personligt trodde jag inte på att det kunde skrivas mera om Höga kusten som det redan gjorts. Men si; nu ligger ånyo en bok på diskarna, en 165-sidig utgåva i format 20 x 25 cm, som i text och professionella bilder berättar om den kust som fångar miljontals människor i nutid få uppleva fritiden där ”borna” förr ävlades för födan.

Den inbjudande titeln; Höga Kusten – Ett världsarv i mitt hjärta, är titeln som för mig till entusiasm. Vem är det nu som vässat pennan igen – i konkurrens med övriga – för ett av Sveriges mest omskrivna landamären?

Annons

Jo, hon är född i Örnsköldsvik, författare och berömd naturfotograf, bor i Djursholm med stora delar av världen som arbetsfält.

Annons

Författaren, naturfotografen Anita Ekberg.

Hon heter Anita Ekberg, hennes far Gunnar Ekberg ingick i det stora familjeföretaget Bröderna Ekbergs (ABE) bleckplåtslageri som startade 1911. Företaget såldes ju 1975, ingår numera i ståljätten OSTP och finns kvar i samma kvarter som vid starten av ekbergarna. Då tillverkades mjölkhämtare i bleckplåt, fotogenlampor, surströmmingsburkar i stor skala och för den tiden, produkter för hem och hushåll.

Interiör från Bröderna Ekbergs bleckplåtslageri, tidigt 1900-tal.

Hon flätar in Örnsköldsviks historia genom ”ekbergarna” på ett helt ypperligt sätt och ger insikt i vad många inte känner till om näringslivets förflutna i och med bröderna Ekbergs bleckplåtslageri från tidiga Örnsköldsvik. Allt i en sällskaplig, uppmuntrande berättarstil.

Dessutom vad mera? Är Höga kusten nersläppt som ett gudspaket från skyn i förgyllande värde eller är det bara rafflande text och bilder som vidgar vyerna över ett ”näringsrikt” landskap? Jag tror bådadera; från fiskarkapellens vindflöjlar ut till Högbondens ljuskupol mot Bottenhavet, från Mjällom Sveriges äldsta tunnbrödsbageri till fagra Norabygden och allt som hopar sig efter kustbandet. Bildmaterialet är ögonfägnande och vittnar om fotokonst av klass.

Annons

Annons

Fiskare på Trysunda 1931.

Många frågor ligger gömda i det lilla fiskeläget Skeppsmalens bedrifter för folket och varifrån kommer namnet Trysunda, varför har alla jordens berg, sjöar, byar och dalar kastat sig över landskapet och särskilt Nordingråbygden? Varför var havsvattnet renare och nådde ända till Körnings by, surströmmingen surare och fröjdefullare med mjölk som dryck. ”Recept från Höga kusten” liksom bara följer med på köpet: Abborrpaketet, Böcklingpastejen och Blomstersaften på Rallarros med mera som hon dukar fram tror jag på som höjdare.

HAVET – Where the nature take the breath out of you.

Anita Ekberg har lyckats med konststycket att göra ”sin kust” till en historia, en som håller länge i tiden. Hon tillför landskapet och sin hembygd en ypperlig berättelse när det en gång började rulla vågor mot stränderna när Sörleberget knappt var synligt och Barsta kapell låg vid vattenytan.

Jag ska inte tömma mig mera på superlativer, boken ska ligga bland bästisarna och bli till hjälp när julens klappbehov ska ses över.

Vi som skrivit om Höga kusten, finner alltid nya ord för landskapet. Anita Ekberg Örnsköldsviksbördig; du snokade upp mig i likheternas gömmor: ”När våren kom”, sid 124.

Gunnar Fredriksson

Näraskribent

gunfred1@hotmail.com

Gunnar Fredriksson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan