Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
INSÄNDARE: Höga Kusten klarar av att utvecklas utan gårdsförsäljning av alkohol

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Robbin Norgren

Annons

Angående artikel 4/7: "Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker i länet – det föreslår Kristina Eriksson (C)".

I Tidningen Ångermanland lördag den 4 juli finns en artikel angående att Kristina Eriksson, ledamot för centerpartiet i regionfullmäktige, i en motion föreslår att de ska ansöka hos regeringen om att bli försöksregion för gårdsförsäljning av alkohol, under förutsättning att gårdsförsäljning går att kombinera med alkoholmonopolet (Systembolaget).

Annons

Två statliga utredningar har kommit fram till att vi inte kan  tillåta gårdsförsäljning. Det skulle innebära att Sverige förlorar sin möjlighet att ha kvar Systembolaget. Där verkar vi vara överens, Kristina och jag, om att vi skall värna Systembolaget.

Avskaffas Systembolaget blir det en ökad tillgänglighet. Ökad tillgänglighet leder till ökad konsumtion och därmed ökade skador.

Annons

Personligen har jag en rädsla för att en försöksverksamhet är en farlig väg att gå. Väljer vi att pröva det, markerar EU att det bryter mot överenskommelsen som skrevs när vi blev medlemmar, och därmed försvinner monopolet. Bevara oss för detta.

Alkohol är inte vilken vara som helst, och för mig är alkoholfrågan mer en folkhälsofråga än det är en näringspolitisk fråga. En rapport utförd av internationell forskargrupp visar att konsekvenserna av avskaffandet av alkoholmonopolet skulle leda till 29 000 fler fall av misshandel per år och ytterligare 1 400 alkoholrelaterade dödsfall.

Höga Kusten och hela Västernorrland är ett fantastiskt område där vi tillsammans skall utveckla besöksnäringen. Personligen gör jag det genom ett engagemang i Bygdsam Nätradalen. Enligt min uppfattning är naturen och kulturen våra viktigaste delar, och jag är övertygad att vi klarar denna utveckling utan gårdsförsäljning av alkohol.

Som regionpolitiker har ni ett uppdrag att utveckla Västernorrland som region, men kanske främst att erbjuda en bra sjuk- och hälsovård. Om vi tillsammans kan arbeta för att minska alkoholkonsumtionen, får vi en minskad alkoholrelaterad sjukvård, vilket skulle väsentligt förbättra regionens ekonomi.

Annons

Annons

Minskad alkoholkonsumtion är det enskilt effektivaste sättet att skapa ett tryggare samhälle med mindre våld. De politiker som på allvar vill öka tryggheten och minska våldet i samhället måste även ha en plan för hur alkoholkonsumtionen ska minska.

Min förhoppning är ett tryggare Västernorrland med en ökad besöksnäring, utan gårdsförsäljning av alkohol.

Olle Häggström

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy