Annons

Annons

Annons

Friluftsliv i Höga kusten

Friluftsliv ökar drastiskt – så ska du bete dig i pandemisommaren: ”Håll distansen”

Intresset för natur- och friluftsliv ökat rekordartat under pandemin, menar Naturvårdsverket.
Under onsdagen presenterades tips och råd kring hur man ska bete sig på välbesökta platser under den stundande coronasommaren.

Text

Bild: Robbin Norgren

Annons

Under en presskonferens i onsdags presenterade Naturvårdsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) råd och tips inför sommaren.

Enligt Naturvårdsverket har intresset för natur- och friluftsliv ökat drastiskt under pandemin – vilket kan innebära risk för smittspridning.

Hörnsjön.

Bild: Robbin Norgren

Annons

Annons

Enligt Claes Svedlindh, avdelningschef på Naturvårdsverket, rapporterar naturreservat i hela landet om ett ökat antal besökare.

– Vi ser många som söker sig ut i naturen just nu. Det är en svår och annorlunda tid och naturen har blivit ett andningshål där man kan få energi och röra på sig, sa han under pressträffen.

– Det är väldigt positivt. Men det är viktigt att visa hänsyn när man är ute, både till andra människor och till naturen i sig.

Slåttdalsskrevan i Skuleskogen.

Bild: Robbin Norgren

Han uppmanade alla att hålla avstånd, även ute i naturen.

– Håll distansen, oerhört viktigt. Om det är fullt på parkeringsplatsen när man kommer till populära naturreservat är det kanske en god idé att vända.

Kan bli problem när vi är många som vistas i naturen

MSB lyfte även att risken för bränder kan komma att öka på grund av pandemin.

– Det kan bli problem när vi är många som vistas i naturen när brandrisken är så stor som den är nu. Vi är särskilt angelägna nu under pandemin att det inte inträffar fler stora händelser som kräver resurser, sa myndighetens rådgivare Svante Werger.

Annons

Under pressträffen fick Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten frågan om när besked kring sommaren kommer. Han svarade då att man hoppas komma med besked i veckan, men att flera aktörer är inblandade i beslut och behöver säga sitt först.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan