Annons

Annons

Annons

Hockeypuls podcast

Öppna bråket mellan "Kolan" och Andreas Johansson: "Var jävligt obehaglig"

Mattias "Kolan" Karlsson och hans dåvarande tränare Andreas Johansson hade sina meningsskiljaktigheter för fem år sedan.

Karlsson talar nu ut om varför han kände sig tvungen att riva kontraktet med HV71 – och riktar samtidigt skarp kritik mot Johansson.

– Han var jävligt obehaglig, säger han i Hockeypuls podcast.

– Fråga fansen, ska man inte ställa krav på spelare som tjänar 200 000 kr i månaden?, svarar Johansson på "Kolans" utspel.

Text

Samtalet kommer från Hockeypuls podcast #60, som finns där poddar finns (Spotify, Acast, iTunes etc). Nya avsnitt varje måndag.

Båda hade gjort sitt i HV71 under våren/sommaren 2015. Foto: Bildbyrån.

Säsongen 2014/15 var en turbulent sådan för HV71 och Mattias Karlsson, en av lagets då stora backstjärnor, plockades plötsligt bort ur powerplay-spel.

Det blev början på en eskalerande konflikt med tränaren Andreas Johansson, som till slut fick Karlsson att köpa ut sig själv från kontraktet.

– Jag tyckte med Andreas att han var en duktig hockeytränare med mycket kunskap, men jag tycker att han var ganska dålig på att hantera folk. Man kände sig jävligt osäker runt honom. Då spelade jag ändå i landslaget men hade ingen aning om vart jag stod någonstans. Det gjorde det svårt att prestera på matcherna. Då var det många gamla NHL-spelare som blev tränare och trodde de visste hur man skulle hantera folk, men kanske inte gjorde det egentligen, säger han i Hockeypuls podcast.

Annons

Annons

Karlsson berättar att det tog lång tid innan han fick veta varför han petades ur powerplay-uppställningen. Och bristen på kommunikation är något han i dag är kritisk mot.

– Det var det största, att han inte pratade med en. Man kunde spela powerplay och bli bortplockad och visste inte vad som gällde. Spelar du i landslaget och är en offensiv back, blir bortplockad, då bör man få veta varför så man kanske kan träna på vissa saker och bli bättre, som morot att komma tillbaka, säger han.

Lyssna på Hockeypuls podcast: AcastItunesSpotify

Eller ↓ klicka på PLAY-knappen nedan:

Inbäddat innehåll

Karlsson, som numera är klubblös efter två säsonger med Leksands IF, menar att Andreas Johansson i sin ledarstil använde sig av härskartekniker.

– Jag tyckte han var jävligt obehaglig. Jag kände mig så osäker runt honom, allt han gjorde och sa, små pikar och kommentarer. Han körde NHL-stuket med härskarteknik och det är inget som funkat skitbra på mig, att komma och hacka. Hellre positiv feedback så man kanske kan förändra. Han trodde att han visste precis ur man skulle hantera varje spelare. Han behandlade alla olika så, det var bra, men jag vet inte om han var riktigt rätt ute med mig.

Annons

Ändå valde "Kolan" själv att inte visa sitt missnöje.

– Jag hade gett mig fan på att inte visa någonting, jag var där och körde, gjorde allt jag skulle och visade inte att jag tyckte det var skit. Jag gav mig fan på att bita ihop och köra klart säsongen och sedan bara säga att jag kommer inte vara kvar något mer. Jag var bara tyst och gjorde som tränarna sa, säger han.

Annons

Men till slut valde Karlsson att bryta kontraktet. Han köpte själv ut sig från det, för att komma bort från HV71 och just Andreas Johansson.

Något som kostade honom mycket.

– Ett par hundra tusen. Jag hade kommit till en punkt där jag kände att jag inte kunde spela för honom ett år till, det gick inte. Hade jag haft is i magen hade det löst sig, för han fick sparken. Jag blev inte klar för ny klubb på en gång, och jag tror han fick sparken innan jag hittade en ny klubb.

Numera jobbar "AJ" som scout för Avangard Omsk. Foto: Bildbyrån.

Andreas Johansson, som själv medverkade i Hockeypuls podcast förra sommaren och gav sin syn på stormen i HV71 under 2015, säger att Karlssons kritik inte rör honom ryggen.

– I dag är jag i ett annat stadium. Då tog jag illa vid mig, det gör jag inte längre. Jag och Mattias Karlsson, tillsammans med övriga ledarstaben, kom överens om han skulle lägga in en växel till och träna mer, för då skulle han kunna spela i landslaget, som han satt och sa att han ville. Men precis som alla andra coacher sagt som haft honom: Han är otroligt lat. Han vill aldrig gå hela vägen. Han har en otrolig potential och den ville jag ta fram, därför bad jag honom om att lägga ned mer, alltifrån diet och kost till träning. För han var väldigt dåligt tränad då.

Annons

Gällande varför Karlsson inte fick mer istid svarar Johansson:

– Alla vill ha istid och spela powerplay, men som tränare ansåg jag att vi hade bättre spelare på den positionen. Vi tog 20 poäng mer än året innan också.

När Johansson får höra att "Kolan" uttryckt att han ska ha använt sig av härskartekniker blir den tidigare HV-tränaren förvånad.

Annons

– Jag vet inte vad han menar med härskartekniker. Det får stå för honom. Jag har inget svar på det.

För att du inte känner igen dig i det?

– Nej, nej. Däremot: Konsekvens efter handling. Det är något annat. Som att komma för sent eller att man beter sig illa.

Andreas Johanssons senaste tränaruppdrag på seniornivå var i Modo säsongen 2016/2017. Foto: Bildbyrån.

Enligt Johansson maximerade Karlsson aldrig sin fulla potential vilket gjorde honom frustrerad.

Han anser att Karlsson hade kunnat vara på tungan på vågen för HV71 under slutspelet 2015.

– Jag engagerade mig i honom, ville få honom att lägga in en annan växel och inte vara så bekväm. Sedan lever personen och spelaren på ett annat sätt. Då ska jag vara ärlig, då orkar jag inte längre. Då riktar jag kraften mot andra håll. Det gör de flesta tränare. Man har inte tid att lalla med någon som dessutom tjänar runt 200 000 kr. Det är jobbigt att se en spelare vara så pass bekväm då.

Det verkar inte som att ni har den bästa relationen.

– Jag kände inte att vi hade en dålig relation. Jag är tränare och inte dagisfröken. Fråga fansen, ska man inte ställa krav på spelare som tjänar 200 000 kr i månaden? Det var vad jag gjorde. Alla i staben tänkte lika där, jag, Olausson och Stillman. Vi var otroligt besvikna på honom, för han hade kunnat vara skillnaden för oss och tagit oss till semifinal det året när vi förlorade mot Linköping i kvarten.

Annons

Johansson anser att Karlsson borde tagit ett större ansvar för sin egen karriär, i stället för att peka finger på andra.

– Jag har inget ont att säga om honom som person. Det är en snäll kille, men han är nog väldigt osäker i det stora hela. Annars beter man sig inte så och skyller på andra.

Lyssna på Hockeypuls podcast – avsnitt varje måndag: AcastItunesSpotify

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan