Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
INSÄNDARE: Avkriminalisering av narkotikabruk inte avgörande för minskad konsumtion och dödlighet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

■ Replik på Sofia Mirjamsdotters ledare.

Sofia Mirjamsdotter tar i sin ledare i Tidningen Ångermanland den 13 maj upp att narkotikalagstiftningen borde utredas och att hon framförallt saknar en utredning av avkriminalisering av eget bruk. Detta då Sverige har en hög narkotikadödlighet.

Annons

Annons

Även vi välkomnar en utvärdering av den svenska narkotikapolitiken. Däremot tycker vi socialministerns inspel om att en avkriminalisering riskerar att få fler ungdomar att börja använda narkotika är värd att fundera på. I Norge har nyligen en utredning av narkotikapolitiken gjorts och när de gått igenom forskningsläget gällande konsumtion kan de inte finna belägg för att dagens forskning kan visa på att en avkriminalisering vare sig ökar eller inte ökar narkotikakonsumtionen. En avkriminalisering riskerar med andra ord fortfarande att fler ungdomar börjar använda narkotika.

"För att få ner dödligheten behöver vi titta på hur vi arbetar med vård och behandling med snabbhet och kvalitet i organiseringen av en vårdkedja", skriver Peter Moilanen och Olle Häggström.

Bild: TT, Josefine Karlsson

Samtidigt kan vi konstatera att en avkriminalisering inte tycks leda till en minskad dödlighet. Ett antal länder som avkriminaliserat har tvärtom ökat sin dödlighet sedan dess, som till exempel Slovenien, Estland och Nederländerna.

En utredning bör ha fokus på minskad konsumtion och minskad dödlighet. Och där tycks, vad vi kan se i forskning och statistik, inte avkriminalisering vara den avgörande faktorn. Istället betonar Folkhälsomyndigheten i sina åtgärdsförslag tillgänglighetsbegränsningar och förebyggande åtgärder som är väl värda att uppgradera på många sätt.

Annons

För att få ner dödligheten behöver vi titta på hur vi arbetar med vård och behandling med snabbhet och kvalitet i organiseringen av en vårdkedja från upptäckt till arbete, bostad och fritid. Så utvecklar vi en human, restriktiv narkotikapolitik framöver.

Peter Moilanen, Narkotikapolitiskt center                                 

Olle Häggström, IOGT-NTO distriktet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan