Annons

Annons

Annons

Blytung transport över Faxälven

Efter 21 timmars färd – transformatorn har nått sitt mål i Storfinnforsen: "Fick bryta strömmen"

06.00 på tisdagsmorgonen påbörjades arbetet med överflyttningen av den 205 ton tunga transformatorn över Helgumsbron. Klockan halv tre natten mot onsdagen så kom transformatorn fram till Storfinnforsen.
– Färden upp gick väldigt bra och helt enligt planerna, berättar Lena Berglund, regionchef på E.on.

Text

Bild: Emma Wallenius

Annons

Vid åtta-tiden på tisdagskvällen var transformatorn äntligen över Helgumsbron och pålastad på en trailer. Efter det påbörjades den sista färden mot Storfinnforsen.

– Jag var inte med hela tiden, men jag hörde att de kunde köra ifrån Helgumsbron vid åttatiden. Sedan vid halv tre på natten var den nermonterad från lastbilen och på plats, berättar Lena Berglund.

Annons

På vägen till Storfinnforsen var ekipaget dock tvungna att stanna till vid flera elledningar. Elledningarna var nämligen för låga för att transformatorn skulle kunna passera.

Annons

– De hade med sig en pinne som de kunde lyfta elledningarna med. Men en del elledningar kunde man inte lyfta med en pinne utan de fick istället bryta strömmen och leda om den. Detta är inget som man ska märka av. Och de gånger de behövde göra det så ska det ha gått bra.

Bild: Emma Wallenius

Enligt Lena Berglund så var även projektledaren Jonas Peterson nöjd över insatsen.

– Jag pratade med honom och han var jättenöjd över att allt gått som planerat och de jobb de gjort.

Det som återstår nu för transformatorn är att installera den ordentligt sedan ska den användas för att ansluta vindkraftsel ut på stamnätet.

– Den ska först installeras ordentligt och sedan beroende på när vindkraftparken blir färdigbyggd så kommer man sedan ansluta den.

Från bron till Storfinnforrsen tog det 20,5 timme. Foto: Privat.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan