Världen har förändrats under coronapandemin. Företag går på knäna, idrotten har ställts in och det är ännu osäkert när såväl ishockeyn som andra sporter kan återgå till någon form av normal verklighet.
Det påverkar även de svenska hockeyklubbarna. Men än så länge har spelarmarknaden fortsatt att leva vidare – särskilt i SHL, där det starka tv-avtalet ser ut att göra klubbarna tryggare i vad de har att röra sig med. Samtliga 14 SHL-klubbar har fyllt på med nyförvärv och sett till antalet spelare har de tillräckligt stora trupper för att kunna dra igång säsongen om det hade varit dags.
I hockeyallsvenskan är det inte riktigt så. Klubbar som Björklöven, nysatsande AIK, BIK Karlskoga, Modo och Södertälje har presenterat nyförvärv på rad, medan lag som Timrå, Mora och Västerås IK inte kunnat eller velat visa upp särskilt många nyförvärv.
Annons
Annons
– För vår del sitter vi lugnt i båten. Vi har större delen av truppen på kontrakt, och man ska komma ihåg att det är tidigt på året fortfarande, säger Björklövens sportchef Per Kenttä, som tappat en del spelare till SHL men också lyckats förstärka och förlänga med ett antal nyckelspelare.
Men alla toppspelare vill inte ge besked. Bland annat för att spelare som även vill se över alternativen utomlands väljer att avvakta. Exempel på det är SSK:s forward Ludwig Blomstrand och Björklövens stjärnback Alexander Deilert.
– Det är ett låst läge, särskilt vad gäller importer och kontrakt utomlands, säger Per Kenttä. Där är det helt tyst. Vanligtvis är det full fart i länder som Tyskland, Österrike och Schweiz men nu är det osäkert vad de kan betala.
Det är ett osäkert ekonomiskt läge och flera klubbledare har vittnat om att det är svårt att få svar från sponsorer om deras engagemang nästa säsong. Men det tycks inte ha påverkat förmågan att erbjuda kontrakt.
– Det är ingen stiltje direkt, nej. Vi för diskussioner med spelare hela tiden, sen får man höra ibland att de valt andra alternativ. Så det är full rulle, säger Västerviks sportchef Emil Georgsson.
Agenten Christian Sjögren har många års rutin i branschen. Han märker vissa skillnader under coronakrisens silly season, men inte vad gäller lönenivåerna för de spelare som skrivit på hittills.
Vi erbjuder det vi kan, och det kan vara kontrakt som är rätt bra för att vara oss. Men det räcker inte till på samma sätt.
– Det har inte ändrats för vare sig SHL eller hockeyallsvenskan. Spelarna får oftast marknadsmässiga löner. Men det man kan se är att lagen väntar lite med att fylla ut truppen. De lämnar två, tre, kanske fyra platser öppna. Det man hör är att många lag är intresserade av spelare, men att de vill vänta och ta beslut senare, säger Sjögren.
Annons
Annons
Södertäljes sportchef Mikael Samuelsson har mindre pengar att röra sig med, och kämpar hårt för att hålla sig inom ramarna. Han upplever också det som Christian Sjögren säger, att spelarna förväntar sig samma lön som tidigare.
– Det är ingen skillnad utifrån agenterna och spelarna och vad de vill ha. Eller försöker få. Jag ser vad de begär. Utifrån marknadsmässiga läget så har verkligheten inte riktigt slagit till än. Men det är ingen bra tid att skriva avtal, säger Samuelsson, och fortsätter:
– Men så ser man att SHL-klubbarna skriver avtal, det är Anton Wedin (HV71), Jacob Nilsson (Färjestad), Jhonas Enroth (Örebro)... Det verkar som de kommer överens och jag tror inte de får mycket mindre än de fått förra året. Men det är min magkänsla som säger det, jag har ingen 'inside info' om det.

Modo och AIK – två lag som satsar hårt inför nästa säsong. Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån
Emil Georgssons Västervik ser inte heller någon nedgång. Han basar över en av Sveriges elitklubbar med lägst budget, och har hittills bara åtta spelare på kontrakt.
– Vi erbjuder det vi kan, och det kan vara kontrakt som är rätt bra för att vara oss. Men det räcker inte till på samma sätt, säger Georgsson.
– Det är också konkurrens mellan de lag som erbjuder kontrakt på tolv månader, och de som kör åtta månaders. Det är nog till stor del klubbarna som kör med åttamånaderskontrakt som får avvakta besked. Det är den typen av kontrakt vi också har, fortsätter Georgsson.
AIK bara kör, Modo är ute efter revansch och de sätter sina priser. Det sprider sig runtom i ligan
Annons
Per Kenttä tror att coronakrisen gjort SHL-klubbarna mer benägna att värva från hockeyallsvenskan.
– Det har nog blivit den största skillnaden. SHL-klubbarna vill inte riskera att stå utan spelare och då är spelare från toppklubbarna i hockeyallsvenskan mer intressanta, säger han.
Annons
En sportchef som Hockeypuls pratat med, som dock vill vara anonym för att tycka till i den här artikeln, tror också att det nya slutspelsupplägget gör att toppklubbarna i hockeyallsvenskan satsar hårt. Det blir en kapprustning som håller uppe spelarlönerna.
– AIK bara kör, Modo är ute efter revansch och de sätter sina priser. Det sprider sig runtom i ligan, en spelare tycker kanske att den är lika bra (som de spelare som gått till exempelvis AIK och Modo) och därför ska få samma lön som de spelarna, säger sportchefen.
En agent, som också vill vara anonym för att dela med sig av sina reflektioner, märker att hockeyallsvenskan börjar bli uppdelad ekonomiskt i fattiga och rika.
– Vi har toppklubbarna, de som har över tio miljoner i spelarbudget. Sen har vi bottenskiktet med klubbar som ger åttamånaderskontrakt och en snittlön på cirka 200 000 kronor brutto – som Västervik, Tingsryd, Almtuna, Kristianstad. Karlskrona börjar komma ner dit – de har kört mycket tolvmånaderskontrakt förut. Vita Hästen kröp uppåt lönemässigt förra säsongen, det är lite oklart nu var de står, säger agenten.

Två klubbar med olika förutsättningar numera. Hårdsatsande Björklöven mot Karlskrona, som är i ekonomisk kris. Foto: Magnus Lejhall / Bildbyrån
I krisens spår kan det också bli fler klubbar som väljer att inte skriva kontrakt med spelare, utan avvaktar. Det leder till att spelare i större utsträckning tvingas gå på a-kassa – även om de kan ha bestämt sig för vilken klubb de ska spela för. Det vittnar flera personer om som Hockeypuls pratar med.
Annons
En annan konsekvens av det ekonomiska läget, och som också drabbar hockeyallsvenska klubbar, är att SHL-klubbarna avvaktar med att låna ut spelare för att ha kvar stora spelartrupper som kan bedriva bra försäsongsträning.
– Ja, i stället för att ta in någon dyrare spelare redan nu så behåller man sina svenska unga spelare som går på rookieavtal på 20 000 i månaden. Då har man en tillräckligt stor trupp för att starta säsongen. Det är lite samma sak som ligger bakom att man väntar med att fylla de sista platserna med etablerade seniorspelare, säger agenten Christian Sjögren.
Annons
De hockeyallsvenska klubbarna har kvar sina interna låneregler som innebär att de får låna en målvakt och två utespelare under säsongen – men också en spelare (målvakt eller utespelare) som ska vara registrerad för den hockeyallsvenska klubben före seriepremiären. Den möjligheten har bara någon enstaka klubb kunnat utnyttja hittills och kanske kommer det ske genom en sista minuten-värvning i september, i stället för att den inlånade spelaren hade tränat tillsammans med den hockeyallsvenska klubben redan under sommaren.
– Det är svårare att få låna från SHL, säger Emil Georgsson. De (SHL-klubbarna) håller på spelarna. Jag har ställt frågan men fått svaret att spelarna ska ingå i truppen från start. Vi får se var det bär av.