Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet

Insändare
INSÄNDARE: Skolan är extra viktig för landsbygden

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skolorna i Hemling och Trehörningsjö.

Bild: Arkivbild

Annons

Det råder nedläggningshot mot våra skolor i Hemling och Trehörningsjö. Anledningen som Bildningsnämnden ger oss ändras allt eftersom, men i första hand är det förstås en besparingsåtgärd. Nästa anledningen är ”för barnens bästa” och sist handlar det om kompetensbrist.

Då det gäller barnens bästa så är det antalet barn som är det viktiga. Bildningsnämnden hakar upp sig på det, trots att det finns studier som säger att utbildningen inte blir sämre för att man går på en skola med få klasskompisar. Något som man istället ser i forskning är bland annat att barn som går i små skolor får större social kompetens vilket är positivt för dem i framtiden.

Diskussioner förs också om skolornas kvalitet, man tycker att de är riktigt gamla då de snart är 70 år. De är dock byggda i sten och håller lätt 100 år till och de har underhållits genom åren. Självklart behövs ytterligare renoveringar i framtiden men att anpassa lokalerna till undervisningen handlar mer om färgsättning, inredning, möblering och så vidare än om själva lokalerna. Det som gör en skola till en bra skola är de pedagoger och övrig personal som arbetar där inte om lokalerna är gamla eller nya. Kompetensen är inget problem heller. Det finns behöriga lärare och fem till tio personer utbildar sig i dagsläget till lärare i Gideälvdalsområdet.

Annons

Annons

Det pågår också ett projekt om fjärrundervisning där lärare från vårt skolområde deltar. Fjärrundervisning är ett ypperligt sätt att ta tillvara varandras kompetens mellan skolor. Vi anser att detta är något som vi i Örnsköldsviks kommun bör utveckla då vi är en stor landsbygdskommun. När man ska ta beslut om skolor är det naturligtvis viktigt att barnperspektivet finns med.

Vi vill dock påstå att man behöver ta hänsyn till något mer då det gäller landsbygden, nämligen helheten. Både Hemling- och Trehörningsjöskolan har stora upptagningsområden och vi ser att en positiv trend med inflyttning till vår bygd är på gång. Många av de som väljer att flytta hit är glädjande nog unga människor som vill bosätta sig och bilda familjer. I flera av våra byar har generationsskiftet av hus precis börjat, men det är som sagt på gång. Vi protesterar mot nedläggning av skolorna, då skolan är en av de viktigaste delarna vi har. Skolan är en förutsättning för att unga ska bosätta sig i ytterområdena.

Bygden behöver barn och unga för att utvecklas. Att plocka bort skolorna i ytterområdena är en fortsättning på den nedmontering som pågår av vår gemensamma bygd. Det finns erfarenhet från flera orter där skolor lagts ned och de negativa konsekvenser som följer med. Vi har en modern landsbygd med fiber i hela Gideälvdal som har stor betydelse för den inflyttning som pågår. Låt oss tillsammans utveckla Gideälvdalens bygd.

Låt oss i Örnsköldsviks kommun gå i bräschen för de små skolornas framtid med fantastiska pedagoger och övrig personal, utveckling av fjärrundervisning och ett gott samarbete. Vi behöver alla lugn och ro och framtidstro.

Hemlings Intresseförening

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy