Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare liberalCorona: Sjukvården

Sofia Mirjamsdotter
Sofia Mirjamsdotter: Läget är lugnt — men än finns ingen anledning att slappna av

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Mats Brännström , Anders Sylvan och Hans Boman, under en presskonferens angående coronavirusets utbredning i Västernorrland.

Bild: Sophia Vestrin

Annons

Vi har börjat vänja oss nu, vid dagliga rapporter om dödsfall och inlagda på IVA. Vid att hålla fysisk distans till andra människor. Vid oerhörda siffror om ökad arbetslöshet och sjunkande oljepriser. Vid lugnande budskap om att kurvan följer planen. Ingen anledning till panik.

Vi är i en situation som ingen av oss hade kunnat föreställa oss i vår vildaste fantasi för bara ett par månader sedan. Ändå har vi börjat vänja oss. Även det mycket abstrakta och otroliga blir vardag.

Samtidigt finns indikationer på att vi vant oss så pass mycket att somliga börjar slappna av. Inte längre ta Folkhälsomyndighetens rekommendationer på så stort allvar. I kombination med en viss trötthet, såklart. "Är inte detta över snart?"

Annons

Men i Västernorrland har det knappt börjat. Vi ligger fortfarande långt nere i statistiken över antal smittade, insjuknade och döda. Sjukvården fungerar hittills som den ska, vi har till och med kapacitet att hjälpa andra regioner.

Annons

Än så länge. Vissa viktiga läkemedel börjar ta slut. Vi vet inte när smittkurvan kan komma att stiga även här.

När det talas om att man kan ha nått någon slags topp i Stockholm har vi det värsta framför oss, om man får tro på experterna. Eller så klarar vi oss, men det hänger på att vi fortsätter att följa rekommendationerna. Tvätta händerna tills de spricker av torrhet. Håll kontakt med äldre och andra riskgrupper i telefon eller digitalt. Undvik kollektivtrafik. Undvik resor både utom och inom landet. Undvik folksamlingar och håll avståndet till andra när du är bland främlingar. Stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom, eller om du hör till en riskgrupp.

Att slappna av, att tröttna och börja slarva är lätt gjort. Särskilt när man inte ser någon utbredd smitta ute i samhället. Men vi har smitta på äldreboenden. De äldreboenden som ännu inte fått in smitta, de äldre med hemtjänst som hittills klarat sig från smitta, dessa måste vi fortsätta att skydda.

Har vi tur klarar vi oss undan den så kallade "stormen" som sjukvården i Stockholm upplever. Är tillräckligt många tillräckligt duktiga på att följa rekommendationerna kanske vi får en långsam smittspridning som inte kommer att belasta vården här på samma sätt. Men det betyder också att det kommer att ta betydligt längre tid, och att vi måste ha uthållighet.

Annons

Annons

Vad vi däremot måste göra är att söka vård när det behövs! Plötsligt har till exempel antalet patienter som söker för hjärtproblem minskat. Det är som om många inte vill belasta vården ens när de faktiskt behöver den. I kombination med att planerade operationer ställts in kan detta betyda att vården kan komma att bli extra högt belastad när pandemin dragit förbi. I vissa fall kan sjukdomar ha försämrats och komplicerats.

Men trots alla larm om coronaviruset, trots allt tal om att inte överbelasta sjukvården så finns det kapacitet för akutsjukvård i länet. Så om du känner dig riktigt sjuk, om du är orolig för ditt hjärta eller tror att du fått en mindre stroke så måste du söka vård, åtminstone ringa 1177. I skrivande stund vårdas åtta patienter i länet på IVA för covid-19. Det finns utrymme även för andra patienter. Glöm inte det. Och tvätta händerna!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan