Annons

Annons

Annons

Annons

Nicklas Nybergs planer på Varvsberget

INSÄNDARE: Projektet  Varvsberget... ett aprilskämt?

Text: 

Uppslaget i ÖA den 2 april om satsningen på Varvsberget, betecknade jag som ett lustigt aprilskämt, men runtom kom signaler om att det inte var så. Ett seriöst, om man kan kalla det så, förslag, som även våra politiska  företrädare redan nickat bifall till och inte dementera, så är det väl kusligt sant.

Bild: Robbin Norgren

Inför sekelskiftet tände Johan Ödberg-sällskapet en vårdkase på Varvsberget för att tillsammans  med övriga hembygdsföreningar i Ångermanland och deras vårdkasar, markera hembygdernas värden, deras historia i svunnen tid och gemensamma kamp mor faror.

Annons

Med hjälp från MoDo med sjunktimmer kunde vi bygga en vårdkase på toppen av Varvsberget. Vårdkasen tände vi till tolvslaget för att välkomna det nya årtusendet och till minne av Johan Ödberg, som är upphovet till namnet på Varvsberget och en av de mest betydelsefulla för tätorten Örnsköldsviks tillkomst.

Annons

Johan Ödberg var affärsman, grosshandlare, sågverksägare, skeppsredare och ägare av ett Skeppsvarv, beläget intill gamla Järnvägsstationen. Han ägde 11 fartyg och delägare i ytterligare några för sin exportverksamhet. Skeppsvarvet behövde han för underhåll av sina fartyg. Det blev tätortens första industri med 47 anställda och upphovet till Varvet och namnet på Varvsberget.

Bild: Robbin Norgren

Det som nu den 2 april skissades i ÖA, är enligt min mening ett ohyggligt och känslolöst ingrepp i ett för tätorten Örnsköldsvik viktigt kulturmiljöområde och minnesmärke. Där finns även Hörnsjön, som blev tätortens vattentäkt. Med köp av vattenledningar från England fick tätorten vatten i första hand för sitt brandförsvar.

För allt i världen, gör Varvsberget till ett värdigt historiskt minnesmärke för eftervärlden och forma Varvsberget till ett res- och besöksmål för resande och turister. Forma det tillsammans med Hörnsjön till ett attraktivt rekreationsområde för trivsel med övernattningsmöjligheter.

Annons

Bygg ett entréplan med bekvämligheter för turister, besökare och resande. Inred entréplanet med avdelningar för presentation av kommunens alla socknar, skärgårdsmiljöer, industrier, tätorten och storkommunens tillkomst. Varje avdelning med fotoutställningar, sevärdheter, filmer med mera. På övre plan så en restaurang med bordsindelningar efter namnen på de gamla socknarna och givetvis en scen för underhållning med och för festliga sockendagar.

Annons

Snälla Ni alla med makt att besluta. Tänk till. Tänk om. Ta på Er tänkarmössan. Tänk klokt. Gör inget tokigt. Värna Varvsberget och bygg dessa i ÖA skissade monsterhusen på annan plats där det finns svängrum och utrymme. Om det känns nödvändigt med något storvulet, så finns det plats på Åsberget att bygga ett storhotell med linbana över Åsdalen till Varvsberget.

Göte Nordmar

Annons

Annons

Till toppen av sidan