Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet

Insändare
INSÄNDARE: En nedläggning av skolan skulle ge svåra konsekvenser för Trehörningsjöbygden

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Trehörningsjöskolan.

Bild: Privat

Annons

Jag känner inte i detalj till vad skolgruppen i Trehörningsjö lagt fram i sitt förslag, är inte själv med i någon sådan grupp men vill göra min röst hörd i skolfrågan.

Trehörningsjö är en gammal anrik skolort där den första skolan kallad ”sockenskolan” togs i bruk redan 1847. Den andra skolan, ”kyrkskolan” stod klar 1903. Dagens skola blev färdig 1952. Det har även under 1960-talet funnits yrkesskola och husmodersskola i Trehörningsjö. Dagens skola är en gedigen och robust byggnad med flera faciliteter. Förutom lågstadieskola och förskola, barnbespisning, bibliotek, Svenska kyrkans församlingshem, en gympasal där medborgarna varje vecka spelar innebandy, även barnen har innebandyträning i gympasalen varje vecka samt i rådande politiska omvärldsläge, det viktiga skyddsrummet för ortens innevånare.

Annons

Annons

På andra sidan gatan cirka 50 meter från skolan finns lokalerna för Trehörningsjö Räddningstjänst. Skolan har kommunens modernaste larmsystem som efter att blivit aktiverat automatiskt larmar räddningstjänsten vilka då finns på plats åtta minuter efter larmet. Få skolor om ens någon, kan stoltsera med en sådan trygghet för sina elever! Trots att Trehörningsjö påvisat för kommunen det ekonomiskt riktiga sedan många år att överge den oljeeldning som fortfarande är i bruk till något billigare och miljövänligare system som exempelvis bergvärme har de styrande inte anammat den idén. Skolan har ett stort tak som vetter mot söder och skulle passa alldeles förträffligt för installation av moderna solcellspaneler vilka de senaste modellerna även genererar el vid mulen väderlek. Om solceller och bergvärme ersatte oljan kunde det ge ett överskott av el och kopplas till kommunens byggnad intill där räddningstjänsten finns. Att det i förlängningen skulle skapa besparingar till Örnsköldsviks kommun är inte svårt att räkna ut. Två flugor i en smäll!

Och angående Trehörningsjö Räddningstjänst. Försvinner skolan kommer den inflyttning som nu pågått en tid riskera vända till utflyttning varvid underlaget för nyrekrytering till räddningstjänsten bli problematiskt. Vi ser att bemanning av de lokala räddningstjänsterna runt om i landet är en svår ekvation, också i vår bygd. Något att ta på stort allvar!

Annons

Att en nedläggning av skolan skulle riskerar få svåra konsekvenser för Trehörningsjöbygden är uppenbart. Kan de styrande verkligen med gott samvete genomföra något sådant? Det går inte att slå sig för bröstet och stolt deklarera att en ny skola på annan ort är en satsning på glesbygden utan att Pomperipossas långa näsa når oanade längder. Och att denna ”glesbygdssatsning” då skulle ske på bekostnad av två andra glesbygdsorter känns minst sagt magstarkt.

Vänder aldrig min hembygd ryggen!

Mats Hägglund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy