Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gideå

Lennart Forsman avslutade yrkeslivet som bonde efter många år på Hägglund & Söner

Annons

Lennart Forsman från Västergissjö i Gideå har avlidit, i sitt 88:e levnadsår. Närmast sörjande är hustrun Birgit och sönerna Kurt och Roland, med familjer samt brodern Tage.

Lennart föddes på Rörsjö av den ogifta pigan Gerda Forsman. Eftersom Gerda inte kunde försörja både sig och sin son fick han bo hos sin morfar och mormor, under sitt första levnadsår. De hade redan åtta egna barn och kunde därför inte ta hand om barnbarnet.

Annons

Annons

Lennarts pappa Emil Andersson från Sävar ville gärna gifta sig med sin ungdoms älskade Gerda och ta hand om pojken. Men det ville inte Emils pappa, som förhindrade deras äktenskap. Denne ville inte ha en simpel piga som kommande bondhustru på sitt hemman. En stor smärta fyllde både Emil och Gerda. Båda ville gifta sig med varandra – men fick inte.

Som ettåring kom Lennart att flytta in hos Petrus och Signe Johansson i Fälltjäl – som fosterbarn. Under alla år har han av alla, i omgivningen, betraktats som Petrus och Signes äldste son.

När familjen 1944 flyttade till Djupsjö i Skorped fick den lilla grabben det viktiga ansvaret som kofösare. På den tiden var det inte tal om att skjutsa djuren på lastbilsflak. Nej, då gällde det – att i makligt tempo – föra familjens kobesättning till deras nya torp i Skorped. Det blev en enormt lång arbetsdag för 11-åringen, som hjältemodigt och envist höll både kor och ystra kalvar i schack. Att både pappa Petrus och Lennart stöp i säng långt in på natten, efter den fem mil långa färden, var förståeligt.

Åtta år senare flyttade familjen vidare till Västergissjö.

Lennart anställdes 1954 på Hägglund & Söner i Gullänget. Under de första fem åren arbetade han på avdelningen som monterade bussdetaljer. Sedan jobbade han ett tio-tal år med tillverkning av bergmaskiner. Vidare har han arbetat med montering av vapenhuvar 302 och IKV-huvar (infanterikanonvagn). Dessutom har han monterat detaljer till bandvagnar. Mellan åren 1965 till 1986 var han arbetsledare på olika avdelningar inom Hägglund & Söner.

Annons

Annons

1959 gifte sig Lennart Forsman med Birgit. Tillsammans fick de sönerna Kurt och Roland.

I mitten av 1980-talet slutade han sin anställning på Hägglunds & söner och blev då bonde på heltid i Västergissjö. När Lennart nådde pensionsåldern avvecklade han hela sin djurbesättning. Sonen Kurt är nu ägare till jordbruksfastigheten.

Sven-Allan Johansson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy